Doorgaan naar artikel

‘Led’s onder zonnepaneel in buitenteelt’

Foto: Stan Verstegen

Foto: Stan Verstegen

Het lichtverlies door zonnepanelen boven buitenteeltframbozen kan met led’s worden opgevangen.

Ontwikkelaar Herbo Groenleven uit Heerenveen werkt plannen uit voor de constructie van zo’n zonneveld in Babberich (Gelderland), boven een bestaand zachtfruitperceel. “We weten hoe de constructie zou moeten zijn en hoe we dat kunnen aanpassen aan de planten om toch een goede, werkbare ondergrond te houden. We kijken nu hoeveel licht we verliezen en hoe we dat kunnen corrigeren, door aan de onderkant led’s te hangen. Het laatste puzzelstukje is wat de extra kosten voor deze belichting zou zijn. We zien in het project in Babberich een showcase voor deze teeltwijze”, zegt directeur Sytse Bouwer.

Hagel, vorst en teeltverlenging

Volgens Bouwer zijn drie grote voordelen te vinden voor zo’n constructie. Het gewas is beschermd tegen hagel, maar ook tegen vorst. Verder is het mogelijk het seizoen te verlengen met belichting. “Het punt waar we dan wel mee zitten is de regelgeving, die is niet afgestemd omdat het een nieuw systeem is.”

De teelt is nog niet in een proefopstelling getest, ook is nog niet met omwonenden gesproken. “Eerst moet de vraag worden beantwoord wat de opbrengst is als je met extra licht gaat produceren.”

SDE+-subsidie

Herbo Groenleven heeft ruim € 11,8 miljoen SDE+-subsidie toegezegd gekregen om het zonnepanelenpark op 6 hectare grond te bouwen boven zachfruitstruiken. Voor het project in Babberich, met rode bes, bramen en frambozen, is volgens Herbo Groenleven geen vergunning nodig. Een argumentatiebrief van Herbo Groenleven aan uitvoerder van de SDE+-regeling heeft RVO.nl geaccepteerd.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin