Doorgaan naar artikel

Leds beconcurreren Son-T

Volgens PB Techniek kunnen leds bovenin de kas nu al een economisch interessant alternatief zijn voor een investering in traditionele Son-T armaturen.

Op de Horti Fair presenteerde PB Techniek in samenwerking met Lemnis Lighting nieuwe led-armaturen van 300 en 600 Watt, die bovenin de kas een alternatief bieden voor Son-T. De leds hebben een lichtopbrengst van 2,1 micromol/s per Watt elektrisch vermogen dat er in wordt gestopt, waar een agro Son-T op 1,57 micromol uitkomt. Gangbare leds voor tussenbelichting leveren 1,7  tot 1,8 micromol/s/Watt.

De investering is wel hoger, maar in 7 jaar zou die grotere investering terug te verdienen moeten zijn dankzij het hogere rendement. Het idee leeft dat de plant effectiever kan omgaan met het rood/blauwe lichtspectrum uit de leds. In dat geval worden het rendement en terugverdientijd nog beter.

De investering per micromol zou voor de nieuwe leds uitkomen op ongeveer 14 cent per micromol voor Son-T en ongeveer 45 cent/micromol voor de nieuwe leds.

 

Bovenbelichting

Leds hebben als voordeel dat ze warmteoverschotten voor het gewas kunnen beperken, waardoor luchtramen langer dicht kunnen blijven en CO2 beter binnengehouden kan worden. Met de goede lichtdoordringing in het gewas, door de compact op elkaar zittende watergekoelde ledjes in het nieuwe armatuur,  is tussenbelichting met leds volgens de leverancier niet langer noodzakelijk.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin