Doorgaan naar artikel

LEDFan combineert de voordelen van led en Son-T

LEDFan premium

In vergelijking met hun HPS-installatie heeft Lans het lichtniveau met 39% verhoogd en toch 17% bespaard op elektriciteit en naar verwachting 15% op verwarmingskosten. Foto: Food Autonomy

Op de Fruit Logistica in Berlijn maken zowel technische als marktinnovaties kans op de jaarlijkse Innovation Awards. Een van de kanshebbers is een Hongaarse ledlamp met een bekende Nederlandse fan.

LEDFan Greenhouse Toplight is speciaal ontwikkeld voor de teelt van tomaten in hightech kassen. Tomatenbedrijf Lans was er nauw bij betrokken en is er dan ook zeer tevreden over. En niet alleen Lans. Het led-systeem is genomineerd voor de Fruit Logistica Innnovation Award én de innovatieprijs van Horticontact

Zoals alle led-systemen vervangt ook deze LEDFan de traditionele Son-T (HPS). Maar anders dan andere led-systemen weet dit systeem te voorkomen dat de stookkosten al te zeer omhoog gaan. Met dit led-systeem besparen telers niet alleen energie, maar verhogen ze ook de opbrengst door 78% meer micromolen aan hun planten te geven.

LEDFan
De LEDFan zuigt warme lucht van boven en stuurt die samen met het ledlicht mee omlaag de kas in. Foto: Food Autonomy

Het concept achter de LEDFan-toplights is dat de in de lampen ingebouwde ventilatoren koude lucht van boven de armaturen aanzuigen. Deze lucht wordt verwarmd door de warmte, die van de LED-modules en drivers vrijkomt. De aldus verwarmde lucht wordt naar beneden geblazen. Die warme lucht vormt een luchtdeken tussen het gewas en de armaturen en vormt zo een onzichtbaar energiescherm. Wanneer de warme lucht uit de verwarmingsbuizen opstijgt, gaat een deel van de warmte door de warmeluchtdeken, maar wordt een deel erdoor geblokkeerd, waardoor de warme lucht uit de verwarmingsbuizen langer tussen de gewassen blijft en het rendement van het hele verwarmingssysteem toeneemt.

‘Revolutionair product’

Bijkomend voordeel is dat de opgewarmde lucht meer vocht kan vasthouden, waardoor de verdamping van de planten en de fotosynthese wordt gestimuleerd. Dit verkleint weer kans op bladziekten zoals meeldauw. Als gevolg van de toegenomen verdamping kunnen de schermen en ramen zelfs minder worden opengezet in vergelijking met Son-T belichting.

Volgens Leo van der Lans is dit is een soort revolutie in de branche. “LEDFan toont de richting waar we heen moeten. Het is een uniek product, dat als eerste op de markt is, waardoor we minder elektriciteit en warmte verbruiken en het is goed voor de planten”, zegt hij in een blog op de website van de fabrikant.

Eerste installatie

De eerste lampen zijn al van de productielijnen van Food Autonomy gerold. Hiervan zijn 1.500 stuks geïnstalleerd op een full led-areaal van 1,5 hectare in de kassen van Lans Group in Nederland. De Lans Group doet verschillende metingen om de voordelen van dit product aan te tonen. De Nederlandse overheid heeft via RVO een belangrijke bijdrage geleverd aan het realiseren van deze full-scale installatie door het goedkeuren van de MEI-subsidies (Marktintroductie Energie-Innovaties) voor deze innovatie in tuinbouwverlichting. In vergelijking met hun HPS-installatie heeft Lans het lichtniveau met 39% verhoogd en toch 17% bespaard op elektriciteit en naar verwachting 15% op verwarmingskosten. Deze dubbele impact stelt Lans in staat om de opbrengst te verhogen en tegelijkertijd de bedrijfskosten aanzienlijk te verlagen.

‘Planten liegen nooit’

“We wilden een lamp maken met Food Autonomy die goed is voor alle telers. We zijn helemaal tevreden met de nieuwe lampen. Ze werken perfect en dat bewijzen de tomaten die eronder prachtig groeien. Planten liegen nooit”, aldus Leo van der Lans.

Bekijk meer

Delen

Image
Harry Stijger

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin