‘LED-teelt uit rijtje megastal en legbatterij halen’

25-09-2018 | Laatste update op 01-08 | |
Bladgewas onder led zonder daglicht. - Foto: Ton van der Scheer
Bladgewas onder led zonder daglicht. - Foto: Ton van der Scheer

Verticale landbouw kan de huidige teelt grondig veranderen en staat niet gelijk aan megastallen. Dat zegt onder meer Leo Marcelis.

In een commerciële bijlage in NRC Handelsblad schetst Leo Marcelis, hoogleraar tuinbouw en productfysiologie aan Wageningen University & Research, een toekomstbeeld waarin telers in de buitenlucht alleen nog kleine gewassen telen. Het is mogelijk dat in de verre toekomst een teler nog wel langzaam groeiende duurzame nichegewassen teelt op de percelen, ‘maar dat zijn zonen en dochters sleutelen aan belichtingsalgoritmes in het groentelab’, aldus Marcelis.

Boodschap gekocht

Commerciële bijlages zijn gekochte krantenruimte waarin reclame wordt verpakt in een journalistieke productie. In deze commerciële bijlage in NRC worden Marcelis en Staay Food Group als bronnen gebruikt om de voordelen van LED-teelt uitgebreid en zonder tegenspraak uit de doeken te doen.

De publicatie is bedoeld om te wijzen op de kansen van LED-teelt voor een duurzame voedselproductie. Nu wordt die teelt te vaak in het rijtje van megastallen en legbatterijen geplaatst, aldus de schrijvers. Zij noemen dat ‘uitwassen van het moderne agrarische bedrijf’. Legbatterijen zijn in Nederland overigens verboden.

Energieverbruik hoger

Het is mogelijk dat in de toekomst teeltgrond wordt teruggegeven aan de natuur, stelt Marcelis. Wel moet hij toegeven dat energiegebruik in verticale tuinbouw hoger ligt dan in de glastuinbouw. Dat is te ondervangen door betere LED-lampen en zonne- of windenergie. Marcelis noemt fabrikant Philips als partner in het verhaal.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer