Doorgaan naar artikel

Planten Britse telers vroeger met prijsplafond gas?

Lea Valley Growers Association

Netherhall Nursery in Roydon (VK) te koop. - Foto: Bidwell

Britse glasgroentetelers zullen met het Britse prijsplafond voor gas nieuwe keuzes maken over hun teelt.

De Britse overheid kondigde vorige week een energiesteunpakket af voor bedrijven. Details voor de glastuinbouw waren niet gelijk helder, maar de aankondiging houdt voornamelijk in dat de overheid een prijslimiet voor gas instelt. Die zorgt ervoor dat gas ongeveer even duur is als vroeg dit jaar. Het is daardoor nog onzeker wat telers gaan doen. Dat zegt Lee Stiles, woordvoerder van Lea Valley Growers Association.

De aankondiging van de Britse regering is volgens Stiles een limiet van € 83 per MWH voor aardgas, gedurende 6 maanden vanaf 1 oktober. Stiles: “Dit is ongeveer hetzelfde als de prijzen in het vroege seizoen, dus het is onduidelijk of Britse telers in januari zullen planten.”

Lea Valley Growers Association

De Lea Valley Growers Association is stevig geraakt door de energiecrisis. Veel bedrijven startten niet met teelt dit jaar. Volgens Stiles was dit op zijn best een break-even jaar voor de kwekers die wel plantten. “Maar houd er rekening mee dat ongeveer de helft van de Lea Valley Growers dat niet deed.”

Op 29 september maakt de Lea Valley Growers verder bekend dat Netherhall Nurserie te koop is gekomen. Voor het paprikabedrijf van bijna 3 hectare is de vraagprijs € 2,3 miljoen. Ook huur is mogelijk voor € 183.000 per jaar, blijkt uit de brochure.

Nu onderhandelingen supermarkten

De overige telers van Lea Valley Growers staan voor een belangrijke maand oktober. Als zij voor april willen planten, moeten snel keuzes gemaakt worden. “Dat wordt bepaald op basis van de prijzen die zijn overeengekomen met de supermarkten en dit moet vóór november worden afgerond om telers voldoende tijd te geven om planten te bestellen en de benodigde werknemers te vinden”, zegt Stiles.

Een ander vooraanstaand Brits teeltbedrijf Thanet Earth kon niet reageren op de steunmaatregelen omdat details nog niet genoeg bekend zijn.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Beheer
WP Admin