Doorgaan naar artikel

Later mechanisch vruchtdunnen

Vruchtdunnen tijdens de bloei kan achteraf een tikje te hard zijn gegaan. Met een nieuwe machine kan het ook later.

Importeur Bofix Systems introduceert dit jaar een nieuwe vruchtdunningsmachine van het Italiaanse merk BMV. BMV, dat vooral bekend is van de mechanische snoeimachines in de fruitteelt en de loofknippers in de wijnbouw, deed vorig jaar de eerste testen met de vruchtdunmachine. De machine vertoont grote gelijkenis met de Darwin-bloesemdunmachine, maar dan met veel zachtere draden op de rotor.

Dunnen tijdens bloei of tijdens rui

Waar de Darwin voor of aan het begin bloei wordt ingezet om een deel van de bloemen weg te slaan, daar wordt de nieuwe machine later ingezet in de ruiperiode om een deel van de jonge vruchtjes te dunnen. Dat heeft als voordeel dat wat langer bekeken kan worden of de zetting van een ogenschijnlijk rijke bloei niet alsnog tegenvalt.

Tests in Duitsland

Volgens Maurice Bouwens van Bofix Systems is de machine op het eind van de ruiperiode in 2023 voor het eerst in Duitsland getest. Dat was wel wat aan de late kant maar de test liet goed zien dat de beschadiging aan de vruchten sterk mee viel en ook dunde. Dit jaar kan de machine al wat eerder ingezet worden in proeven en demo’s.

Dunning met de machine lijkt vooral aantrekkelijk als eerdere chemische dunning niet het gewenste resultaat heeft. En voor biologische telers is mechanische dunning sowieso interessant.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Wouter van Teeffelen

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin