Telers die productie op peil kunnen houden, hebben mogelijkheden hun marges te verhogen. Producties liggen nu vaker lager doordat nieuwe resistente rassen niet altijd topproducties bereiken. Ook besparing op energie en middelengebruik zijn voelbaar.
Dat stelt Rabobank in haar sectorupdate. Er is genoeg vertrouwen in de tuinbouwsector. Bij glasgroente is de afzet stabiel met goede prijzen. Aan de productiekant zijn er meer uitdagingen, schrijft de bank. “Telers hebben meer moeite om het gemiddelde productieniveau van de afgelopen jaren te behalen. Nieuwe rassen met ziekteresistenties bereiken niet altijd topproducties. Daarnaast kunnen energiebesparing en het verminderen van chemische gewasbeschermingsmiddelen leiden tot lagere opbrengsten.” De bank ziet dat overigens in meer tuinbouwsectoren. “Voor telers die de productie op peil kunnen houden liggen er kansen om de marge te verbeteren.” De Rabobank wil daarin een rol spelen, blijkt uit de sectorupdate.
Arbeidsproductiviteit in de kas stagneert
Tegenover een behoorlijke marktpositie staan telers voor uitdagingen zoals stagnerende arbeidsproductiviteit en mogelijke gevolgen van Amerikaanse importheffingen. De bank deed een analyse naar beide ontwikkelingen voor de sector. Ook met eigen cijfers constateert de Rabobank dat arbeidsproductiviteit niet meer verbetert de laatste jaren. Investeringen in automatisering en robotisering kunnen dat tij keren.
Voor wat betreft de risico’s van handelstarieven op de Amerikaanse markt wijst de bank bewerkte groente en conservenchampignons. Deze producten uit de voedingstuinbouw hebben met name een positie op de Amerikaanse markt. Het gevaar van een handelsoorlog lijkt echter enigszins geweken na akkoorden van de VS met China en het Verenigd Koninkrijk. Daar zitten nog steeds heffingen aan verbonden, maar lager dan in de escalerende aanloop naar deze akkoorden.