Doorgaan naar artikel

‘Lastig teeltjaar geeft veel grove peren’

Zijn favoriete peer, de Xenia, viel grof uit dit jaar. Teken van een lastig teeltjaar bij fruitteler André Alkema in Sint Maartensdijk (Zeeland).

​André Alkema is net terug van vakantie. “Ik ben weer lekker uitgerust, na een best wel moeilijk jaar. We hadden geen hagel- of stormschade, dus zou je denken dat het een succesvol jaar was. Maar het lange, koude voorjaar en de gewasbescherming hebben ons veel kopzorgen bezorgd, zeker de perenbladvlo. Niet alles is honderd procent gelukt.”

Alkema sloot het plukseizoen af met Xenia, zijn oogappeltje. “Nou, laat dat ‘tje’ maar weg. Door dat koude voorjaar hadden we nog geen halve oogst over. Daardoor waren ze erg grof. Ik had er zelfs een vrucht bij van ruim 1,3 kilo!” Gelukkig is er een buitenlandse afnemer gevonden die wil betalen voor de grove Xenia-peren. “Ze brengen dus wel geld op, maar het maakt het niet helemaal goed.”

Conference te grof voor kilobakjes

De Conference leverde goede kilo’s af. Ook hiervan was het formaat grof. “Dit jaar zijn de kleintjes duurder dan de grote, want kleintjes zijn er gewoon niet. Steeds meer sorteerbedrijven leveren de peren in kilobakjes aan de supermarkten. Met grove peren gaat dat niet, dan ga je altijd over de kilo heen, want je kunt er geen halve peer instoppen.”

Niet in de peren knijpen

De tendens naar kilobakjes vindt Alkema overigens niet verkeerd. “Je ziet consumenten altijd knijpen in de (grove) peren op een pakblad. Bij peren in bakjes gebeurt dat veel minder.” Hij zou daarom graag zien dat supermarkten de grove peren in een doosje zouden verkopen. “Maar ja, dat verhoogt de verkoopprijs in de winkel en we weten allemaal wie dat moet betalen.”

Dagen voorbereiden voor Global GAP

Zo vlak na de vakantie is Alkema drukdoende met de voorbereidingen voor de Global Gap-controle, begin november. “Dat kost me een paar dagen. Ik vind het allemaal onzin, maar je doet er niets aan. Daarna kan ik gelukkig weer met het nieuwe seizoen beginnen. Dat vind ik het mooie van mijn vak. Alle seizoenen hebben hun charmes en hun werkzaamheden. Die afwisseling houdt het leuk, je hebt altijd weer iets om naar uit te kijken.”

Auteur: Andrea Disco

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin