‘Lastig kilo’s voorspellen voor 2017’

22-12-2016 | Laatste update op 30-05 | |
Lastig kilo s voorspellen voor 2017
Lastig kilo s voorspellen voor 2017

De proef die Martin Peeters in Venray-Heide gepland had om bij een collega op te zetten, is uitgevoerd en heeft zijn vruchten afgeworpen.

“Het was heel nuttig. We weten nu dat we die planten gaan oprooien en binnen zetten. Er zal naar verwachting met 1,5 kilo per plant ongeveer de helft afkomen van wat we gewend zijn, dus financieel zal het waarschijnlijk niet aantrekkelijk zijn, maar je bent wel weer aan de slag. Ik moet je zeggen, mentaal gezien is dat wel positief. Het heeft allemaal toch meer impact op mij gehad dan ik in eerste instantie gedacht had. Ik leef er naar toe om in de derde week van februari weer volop aan het oogsten te zijn.”

Voorsprong

De planten worden binnen gezet als ze hun hoeveelheid koudepunten binnen hebben en de telling verloopt voorspoedig. “Die nachten met -8 graden Celsius tikken door, maar de bodemtemperatuur was al mooi gezakt tot onder de 5 graden Celsius. Er zijn maar weinig uren met volop zon geweest, dat is gunstig, want dan die warmen de bodem juist weer op. We lopen dan ook voor op het schema van vorig jaar, toen er met Kerstmis zelfs al asperges uit de grond kwamen.”

Het voordeel is verder dat er met deze planten een mooie spreiding van zo’n drie weken te maken valt. “Dat geldt natuurlijk voor iedereen, dus dan heb je een mooie spreiding in het oogstverloop van de teelten met natuurlijke koude en niet dat er een piek ontstaat kort voor de start van de oogst in de tunnelteelten.” Zo’n vierhonderd kisten zijn inmiddels gerooid en nog zo’n tweehonderd staan daarvoor op de nominatie.

Voorzichtig

De blik richt zich ook alweer op de industrieteelt voor 2017. “Op de percelen die daarvoor bestemd zijn, is inmiddels het onkruid gespoten en geklepeld, maar op een perceel zitten er nogal wat planten met rotte harten tussen. Daarom durven we die ook niet te gebruiken om te vervroegen. Buitenom hebben die planten wel weer veel nieuwe wortels gevormd. Het is alleen moeilijk inschatten wat die rotte harten gaan doen. Tot op heden is het vrij goed droog gebleven en als dat in de winter zo blijft dan heb ik er wel vertrouwen in dat deze planten het komend voorjaar goed weggroeien. Een voorspelling maken van de productie is echter heel lastig en daar hebben collega’s ook mee te maken. Iedereen is heel voorzichtig om de kilo’s voor 2017 nu al vast te leggen in een contract.”

Auteur: Stan Verstegen

Peeters
Martin Peeters rabarberteler
Meer over


Beheer