Doorgaan naar artikel

‘Last van kleine maten tegen dumpprijzen’

Op dinsdagmiddag 3 november werd er bij Plantenkwekerij Gitzels in Wervershoof een middag voor broccolitelers georganiseerd. Martijn Kikstra uit Wieringerwerf was van de partij.

“Op zo’n middag hoor je van collega’s hoe zij het gedaan hebben het afgelopen seizoen. Het viel mij op dat veel telers ondanks de vrij goede prijsvorming niet echt stonden te juichen. De lagere productie heeft het eind resultaat bij de meeste blijkbaar toch nogal gedrukt. Ik had het positiever verwacht.”

Gewicht Iron Man valt tegen

Kikstra is nog bezig met een perceel Iron Man waar hij voor de tweede keer doorheen moet. “Er zitten wat zwarte schermen tussen, maar de kwaliteit valt me erg mee. Het gewicht van Iron Man valt in deze periode van het jaar wel tegen, je haalt er te weinig ponders vanaf. Volgend jaar kies ik voor deze periode in ieder geval niet voor Iron Man; Parthenon en Steel geven zwaardere schermen.”

Van Steel, op 20 juli geplant, werden op 4 november de eerste geoogst. “Ondanks dat die veel water te verduren hebben gekregen, staan ze er goed bij. De kunstmest die we hebben gestrooid heeft het verwachte effect gegeven. Ze zijn er goed doorheen gekomen, we oogsten zo’n 85%.” De schimmels zijn onder controle door behandelingen met Folio Gold. “De laatste planting hebben twee behandelingen gekregen.” En de vitaliteit van het gewas werd bevorderd door regelmatige bespuitingen met bladmeststoffen.

Spaans product in aantocht

Van Spaans product is er begin november nog geen last. “Althans, wij hebben er nog geen last van, want wij zijn nog bezig met het leveren van onze programma’s. In andere jaren is het wel eens anders geweest, dan kwamen de Spanjaarden al eerder in beeld.” Meer last is er van collega’s die nog vrije broccoli tot hun beschikking hebben waar ze nog geen afzet voor hebben. “De kleinere maten zijn moeilijk verkoopbaar. Daar is aanbod van tegen dumpprijzen. Dat werkt wel marktverstorend.” Meer last van de Spanjaarden verwacht Kikstra vanaf week 46. “Maar misschien valt het nog mee. Zolang de prijzen van Nederlandse broccoli 10 tot 15% lager is dan die van Spaanse, kiezen supermarkten nog steeds voor het Nederlandse product.”

Percelen voor 2016

Een week geleden had Kikstra de percelen voor het nieuwe seizoen al weer rond. “Dat ging eigenlijk vrij gemakkelijk. Er zitten hier wat nieuwe telers die ook grond willen verpachten. Hier in de Wieringermeer zitten we wat verder af van West-Friesland en we zijn maar met drie broccolitelers. We zitten elkaar dus niet in het vaarwater.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Martijn Kikstra

broccoliteler in Wieringerwerf (Noord-Holland)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin