Doorgaan naar artikel

Laser succesvol tegen vogelschade

Image

Vogels die schade aanrichten op tuinbouwbedrijven kunnen effectief verjaagd worden met laserlicht. Dat blijkt uit een proef van CLM Onderzoek en Advies bij fruittelers. De Agrilaser vogelverjaagrobot werkt volautomatisch en levert geen overlast voor omwonenden.

Het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) heeft de Agrilaser Autonomic afgelopen zomer getest bij hardfruitteler Arnold Bosgoed in het Overijsselse Welsum. De resultaten waren positief. Voor aanvang van de proef had het fruitbedrijf te kampen met grote schade door kraaiachtigen. Na het inzetten van de laser verdwenen de kraaien uit de percelen en was er nauwelijks meer schade aan de oogst.

Bosgoed: “Na inzet van de laser is het een heel stuk rustiger. De grote groepen kraaiachtigen zijn verdwenen. Ik ben zeer tevreden over de automatische laser. Het apparaat maakt geen lawaai en de vogels lijken niet te wennen aan de laserstralen. Het systeem is eenvoudig te installeren en vergt geen onderhoud.” Voor de ontwikkelaar van de Agrilaser, de Bird Control Group, was dit succes aanleiding om dit model in productie te nemen. CLM-onderzoeker Joost Lommen: “Dit resultaat biedt perspectief voor testen van deze maatregel op grotere schaal.”

Geen gewenning

Vogels zien de laserstraal als een naderend fysiek gevaar waardoor in tegenstelling tot conventionele verjaagmethoden, geen gewenning lijkt op te treden. Via een laptop of tablet wordt een traject vastgesteld waarmee het apparaat willekeurig de fruitbomen in dat gebied bestraalt. Onder ideale weersomstandigheden heeft de laser een bereik van 2 kilometer en kan dus een gebied tot  maximaal 1200 hectare worden vrijgehouden van vogels.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin