Doorgaan naar artikel

Lansingerland ‘meest innovatieve glascluster ter wereld’

Lansingerland vraagt informateur Arie Slob toch vooral ruimte voor het Horti Science district, wereldspeler in tuinbouwinnovatie.

Dat schrijft de gemeente in een brief aan de informateur in Zuid-Holland. Lansingerland is Oostland, terwijl Westland ook een visie heeft om wereldwijd leidend te worden met de Horti Campus.

Lansingerland wijst op de functie van haar glastuinbouwcluster met de naam Horti Science district als ‘kraamkamer van de wereldwijde transitie naar kringlooplandbouw’, gericht op een duurzame voedselvoorziening met een gesloten productieketen. Dat kan het zijn door de vestiging van een groot aantal wereldspelers op gebied van tuinbouwinnovatie. “Gemeente Lansingerland investeert in het versterken van deze topsector van wereldformaat en trekt daarin graag verder op met de provincie Zuid-Holland”, zo schrijft de provincie.

Om deze topsector te ondersteunen is er voldoende ontwikkelruimte nodig. “Ruimte voor innovatieve startups en uitbreidingsmogelijkheden voor bedrijven zijn essentieel om het innovatieve ecosysteem optimaal tot bloei te laten komen. Dit vraagt om ruimtelijk beleid gericht op kwaliteit. Hieraan kan het provinciebestuur een grote bijdrage leveren.”

Te strikt ruimtelijk beleid

Het huidige omgevingsbeleid van Zuid-Holland is te strikt, doordat het een strikte compensatieplicht hanteert waardoor uitbreiding van bedrijven lastig is. Die strikte benadering op gebied van ruimte moet de provincie loslaten vindt Lansingerland. “Door maatschappelijke meerwaarde en kwaliteit voorop te stellen, kunnen we de beschikbare ruimte beter benutten en krijgen we weer regie op het ruimtelijke beleid. Zo kunnen we de topsectoren van Zuid-Holland, zoals het Horti Science district van Lansingerland, gericht versterken”, schrijft de gemeente aan de informateur.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin