Langslepende rechtszaak over grondprijs kassen

24-08-2015 | Laatste update op 25-07 | |
Langslepende rechtszaak over grondprijs kassen

Een langslepende juridische kwestie over de hoogte van grondprijzen in glastuinbouwgebied Grootslag in Wervershoof komt ten einde.

Dat is het gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad, laat de gemeente Medemblik (voorheen Wervershoof) weten.

Zij moet Grootslag BV een schadevergoeding betalen. Die organisatie ontwikkelde vanaf 2005 het glastuinbouwgebied in Noord-Holland, ook gronden die niet in eigendom waren. De gemeente zou bij gronduitgifte aan ‘vrije vestigers’ zorgdragen voor het opleggen van een heffing per vierkante meter om de ontwikkeling te bekostigen. Bij een grondtransactie in 2008 legde de gemeente echter twee euro per vierkante meter op in plaats van een dekkende 12 euro per vierkante meter.

De Hoge Raad is nu van oordeel dat de gemeente zich niet kan verschuilen achter ruimtelijke regels. Wel moet de hoogte van de schadevergoeding nog worden vastgesteld, zo laat wethouder Hans Tigges van Medemblik weten. “We zijn in het ongelijk gesteld door de Hoge Raad. Het leek er op dat met het advies van de procureur generaal wij een goede zaak hadden, maar het is anders gelopen. We hebben na het hoger beroep al 970.000 euro overgemaakt. We gaan zien hoe hoog de heffing moet worden vastgesteld. Is dat 5 euro, of 6 of misschien 10 euro per vierkante meter?” Of de uitspraak gevolgen heeft voor de verdere gronduitgifte is niet duidelijk voor de wethouder.

Grootslag BV wilde niet op de uitspraak reageren.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer