Landgard heeft telers in alle Spaanse teeltgebieden

06-07-2020 | Laatste update op 19-09 | |
Landgard boekt opnieuw stevige omzetgroei. - Foto: Bert Jansen
Landgard boekt opnieuw stevige omzetgroei. - Foto: Bert Jansen

De Duitse groente- en fruitcoöperatie Landgard houdt ook in de coronacrisis vast aan snelle uitbreiding van buitenlandse ledental.

In 2019 groeide de omzet van Landgard opnieuw. De omzet in groente en fruit kwam uit op € 761 miljoen (was € 715 miljoen in 2018). De omzetgroei van 8,8% komt vooral van buitenlandse telers. Landgard heeft een sterk groeiend aantal buitenlandse telers in Spanje, Turkije, Marokko, maar ook China, Vietnam en Midden- en Zuid-Amerika. De internationale groeistrategie is daarmee afwijkend van andere coöperaties.

Export groeit fors

Ook na de coronacrisis verwacht Landgard meer telers uit Midden- en Zuid-Amerika aan zich te binden, zo blijkt uit het jaarverslag. Zo heeft Landgard nu in alle belangrijke Spaanse teeltgebieden lid-telers aan zich gebonden. Op die manier verhoogde Landgard de export naar Frankrijk voor haar Spaanse onderdeel met dubbele cijfers. Het gaat vooral om telers van glasgroente en asperges, blijkt uit het jaarverslag van de Duitse coöperatie waaraan 3.000 telers hun groente en fruit, maar ook sierteelt, leveren.

Lees verder onder de grafiek.

Prijsconcurrentie

Uitbreiding van het internationale leveranciersbestand is het antwoord van Landgard op de verder opgelopen prijsdruk op de verschillende kernmarkten. Ook in 2020 signaleert Landgard dat supermarkten de prijsconcurrentie verder hebben opgevoerd. Vooral in fruit is dat voelbaar. Dat leidt met toegenomen logistieke kosten tot margedaling binnen het concern. Naast groei bij internationale telers, wil de coöperatie ook meer lokale leveranciers aan zich binden in Duitse regio’s waarin het actief is.

Groeiende omzet voor groente en fruit was er in Noord-Duitsland (Kehl), maar ook Herongen en Roisdorf (West) laten ruime groeicijfers zien door met name meer omgezette vruchtgroente uit Zuid-Europa en Noord-Afrika.

Winst voor belasting

Landgard boekte op een totaalomzet van € 2,02 miljard (inclusief bloemen en planten), circa € 25,3 miljoen winst voor belasting. Daarmee werd het doel van € 28,0 niet gehaald. In 2020 verwacht Landgard dat de winst voor belasting nog iets lager uitvalt op € 21,4 miljoen. Het effect van de coronacrisis is niet duidelijk in deze fase, maar raakt vooral de sierteeltomzet.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer