Lagere straffen in grote uitbuitingszaak Polen

27-05-2021 | Laatste update op 03-08 | |
In hoger beroep lagere straffen in uitbuitingszaak. - Foto: ANP
In hoger beroep lagere straffen in uitbuitingszaak. - Foto: ANP

Strafvermindering in hoger beroep van grote uitbuitingszaak in champignonteelt sluit celstraf niet uit.

Een directeur van een Limburgse champignonkwekerij en drie medewerkers zijn in hoger beroep veroordeeld tot cel- en taakstraffen voor valsheid in geschrifte. De straffen zijn meer dan gehalveerd in vergelijking met de eerdere veroordeling in 2013, onder meer door de overschrijding van de redelijke termijn.

Grote zaak

In 2012 deed onder andere de politie een inval op verschillende locaties van de champignonkwekerij in Limburg. Er waren signalen dat er 600 Poolse medewerkers onder zeer slechte omstandigheden hun werk moesten doen. Het hof acht dit niet bewezen en spreekt de directeur en de medeverdachten vrij van arbeidsuitbuiting.

Sjoemelsoftware

Op de kwekerij werd gebruikgemaakt van ‘sjoemelsoftware’, zodat Poolse medewerkers minder uitbetaald kregen dan ze op basis van de gewerkte uren hadden moeten krijgen. De directeur is door het hof in Den Bosch ook veroordeeld voor wapen- en munitiebezit. Hij krijgt een celstraf van negen maanden en een taakstraf van 240 uur. De rechtbank Limburg legde hem eerder nog een gevangenisstraf van twee jaar op. De man die verantwoordelijk was voor onder andere de salarisadministratie, is veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur.

Redelijke termijn

De taakstraf van de medewerker is lager dan de zes maanden gevangenisstraf die de rechtbank hem eerder oplegde. Dat komt voornamelijk door de forse overschrijding van de redelijke termijn. Volgens het hof kwam die vertraging onder andere door de coronamaatregelen, waardoor in het voorjaar van 2020 alleen urgente zaken doorgingen. Ook het feit dat er bijna dertig getuigen gehoord moesten worden, speelde mee.

ANP Algemeen Nederlands Persbureau
Meer over


Beheer