Doorgaan naar artikel

‘Lagere productie asperge, maar prima kwaliteit en goede prijzen’

Johan Bax in het Noord-Brabantse Leende oogstte net voor Pasen zijn eerste asperges. Aanvankelijk startte hij met de percelen met minitunnels. Een week later volgden de eerste asperges van de ‘traditionele’ percelen met alleen zwartwit-folie.

“Deze eerste oogst was, ondanks het koude voorjaar, niet veel later dan gebruikelijk”, geeft Bax op 21 april aan. “We waren vooral blij dat we precies voor de paasdagen aan de gang waren en de klanten van onze huisverkoop konden bedienen. Deze huisverkoop is een belangrijke pijler op ons bedrijf. Daarnaast leveren we onder meer aan markthandelaren, horeca en aan een groothandel.”

Dubbele rijensysteem

Het bedrijf van Bax omvat in totaal circa 19 hectare asperges. De Brabander oogst op zijn goede productievelden steevast door tot 10 juli en werkt daarnaast met het dubbele rijensysteem. “Dit doen we al jarenlang; we waren een van de eersten die ooit begonnen met dit systeem”, zegt hij. “Daarnaast planten we altijd twee rassen door elkaar heen op een perceel. Grolim vormt hierbij meestal het hoofdras, en die combineren we in de meeste gevallen met Gijnlim. Door deze werkwijze stimuleren de rassen elkaar, ze dwingen elkaar in feite om asperges te produceren. En doordat Gijnlim de Grolim-planten als het ware ‘verveelt’, maakt dit ras minder dikke asperges aan. Ook dat is een voordeel.”

Goede productkwaliteit

Bax is zeer tevreden over de huidige productkwaliteit; volgens de teler is zo’n 80 procent van het geoogst product van goede kwaliteit. “De asperges zijn mooi, strak en wit, de dikte is prima en er is geen sprake van open koppen. Een concrete reden voor deze goede kwaliteit kan ik niet aangeven. Normaal komt een strenge winter de productkwaliteit ten goede, maar daar was dit jaar natuurlijk geen sprake van. Wellicht speelt het feit dat we ons gewas kwalitatief goed op orde hebben – onder meer doordat we de laatste jaren veel beregenden – hierbij een rol.”

Lagere productie

De productie valt gezien het weer niet tegen, geeft de teler half april aan. “Bij de asperges onder minitunnels oogsten we nu zo’n 600 tot 700 kilo per hectare per dag, op de ‘gewone’ percelen is dat amper 200 kilo. Dat is netjes, gezien de omstandigheden. Desondanks is de productie door het koude weer wel beduidend lager dan in andere jaren. Daar kunnen we niet omheen.”

Bax is echter niet rouwig om deze lagere productie. Dat zorgt er volgens hem namelijk ook voor dat de prijzen naar behoren zijn. “Sterker nog: deze zijn op dit moment hartstikke goed”, meldt hij op 21 april. “De prijs voor de dubbel A-kwaliteit komt nu uit op € 6 tot € 8 per kilo. Dat heb ik liever dan dat het tien graden warmer is, de productie vertienvoudigt en de prijs in elkaar dondert. Dit is veel prettiger werken en ook beter te behappen. We zien overigens ook dat de latere percelen, waar we nu folie aan het leggen zijn, zich trager ontwikkelen. Als de zon niet schijnt, gebeurt er niets in de grond.”

Zoektocht naar personeel

De teler wil tot slot nog kwijt dat het vinden van voldoende oogstmedewerkers een hele klus was. “Het wordt ieder jaar moeilijker. Het is zoeken, zoeken, zoeken. We werken voornamelijk met Roemenen, maar ook wel met Poolse mensen. Als iedereen die heeft toegezegd komt, dan moet het allemaal lukken dit seizoen. Maar het is altijd weer een opluchting als dat ook daadwerkelijk het geval is.”

Auteur Ank van Lier

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Bekijk meer

Share this

Johan Bax. Foto: Bert Jansen
Johan Bax

aspergeteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin