Doorgaan naar artikel

Lage prijzen op tomatenmarkt

De tomatenmarkt is ronduit slecht te noemen. De telersprijs voor een kilo losse tomaten daalde de laatste dagen van 40 tot 30 cent.

Daarmee ligt de prijs zeker de helft lager dan vorig jaar. Het beeld voor tros- en vleestomaat is hetzelfde.

De markt voor cherrytomaat krabbelt op waarbij de handel prijzen noemt van 45 tot 50 cent per 250 gram onverpakt, tegen 25 cent een week geleden. De oorzaak ligt in een kleiner en meer kwetsbaar areaal wat marktsturing vereenvoudigt.

De marktsituatie lijkt op wat de Amerikanen een ‘perfect storm’ noemen. Allerlei negatieve ontwikkelingen komen tegelijk. De Ehec-bacterie maakt consumenten nog altijd schuw tegenover kasproducten, door zonnig en warm weer is de productie in veel Europese landen bijzonder hoog geweest en in Duitsland zijn in de meest bevolkte deelstaten de vakanties begonnen.

Duitsland is verreweg de grootste markt. De uitvoer naar Duitsland is volgens cijfers van het Productschap Tuinbouw gedaald van 7,4 miljoen ton in week 20 tot een dieptepunt van 3,1 miljoen ton in week 26. In week 23 is de uitvoer mede door acties bij Edeka en Rewe weer aangetrokken tot 4 miljoen ton.

Aantrekkende vraag
De totale uitvoer van tomaat (ruim 21 miljoen ton) lijkt qua volume de laatste weken redelijk stand te houden door een aantrekkende vraag uit Zuid-Europa en Engeland. In de handel bestaat de hoop dat Rusland als markt weer in beeld zal komen. Rusland koopt doorgaans meer trostomaat dan overige variëteiten, dus is een prijsverbetering vooral hier te verwachten.

Van de binnenlandse markt wordt overwegend weinig verwacht. De laatste weken is door met name de kleine supermarkten wel aan de markt getrokken door middel van een serie acties. Zo hadden zeven ketens waaronder Plus en Lidl in week 26 trostomaat in de aanbieding, terwijl drie ketens cherrytomaten tegen korting aanboden.

Retail wacht af
De grootste spelers Albert Heijn, C1000 en Jumbo wachten af. Verkopers spreken van een lastige situatie: wanneer tomaat te goedkoop wordt aangeboden, beschadig je het imago van het product. Liever brengen grote supermarkten de prijs van tomaat langzaam terug van Ehec-laagtes naar oude niveaus. Een lastige operatie omdat tomaat concurreert met komkommer en paprika, die ook slecht betaald worden.

Uit de wekelijkse agd-peiling van supermarktprijzen blijkt dat supermarkten duidelijk onder de prijs van vorig jaar verkopen. Marktleider Albert Heijn rekende vorig jaar in week 24 tot en met week 28 gemiddeld 1,76 euro per kilo voor losse tomaten, tegen gemiddeld 1,34 euro dit jaar.

De algemene verwachting is dat prijzen voor tomaat de komende week verbeteren. Donker weer zet druk op de productie en mogelijk komt de uitvoer naar Rusland van trostomaten op gang. Echt goede prijzen lijken echter onwaarschijnlijk.

Bron: agd.media – auteur: Jan Cees Bron

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin