Doorgaan naar artikel

‘Laatste venkel zaaisels zijn de mooiste van het jaar’

De handel is niet al te vlot en de prijsvorming niet al te best”, zo vat Joop Litjens in Leunen de marktsituatie aan het einde van het voor hem zo dramatisch verlopen venkelseizoen samen. “Eigenlijk zijn we pas sinds begin september van de problemen door de wateroverlast af. Nee, de hitte in augustus en september hebben niet voor nog extra problemen gezorgd. Het is wel fijn om weer in het normale ritme te zitten en als je weer mooie velden ziet staan, dan doet je dat goed. Het is lekker om zo te eindigen.”

Naar verwachting maakt Litjens de maand november nog wel vol met het oogsten van zijn venkel die door Fossa Eugenia wordt afgezet. “Dat is natuurlijk afhankelijk van het weer en het gewas, maar nu het met de prijs niet zo wil vlotten, doen we het toch maar wat rustiger aan. De laatste zaaisels zijn wel de mooiste van het jaar. Nee, als het hier al gevroren heeft, dan hebben ze daar niets van geleden. Er staat ook ongeveer een meter een loof op, die kunnen wel wat verdragen. Teelttechnisch draait het dus weer en ook onze nieuwe was- en sorteerlijn van DETO Mechanisatie uit Maasbree heeft de kinderziektes inmiddels overwonnen en draait naar behoren.”

Chinese bewaarkool

Naast venkel teelt Litjens Chinese kool voor de bewaring. In augustus werden gedurende 3 weken 3 plantingen per week uitgevoerd met de rassen Suzuko, Enduro, Bilko en Bazuko. “We planten zo vaak en zoveel verschillende rassen om spreiding te krijgen in de oogst en in de bewaarduur. Ieder ras heeft toch zijn eigen eigenschappen.” De spreiding in de oogst kwam niet helemaal uit de verf. “Het was nou eenmaal een groeizame herfst. Ze zijn dus meer dan hard genoeg gegroeid. We zijn nu volle bak aan het oogsten om ze in de bewaring te zetten. Over een week of twee moet dat rond zijn.”

Oogst in december

Voor oogsten in december blijft er nog een planting op het veld staan. “Er is een afnemer die via Fossa in december Chinese kool wil hebben. Dan kun je ze nu in de bewaring stoppen, maar dan moet je ze er in december weer uithalen. Dat is veel werk en te duur. Daarom laten we die op het veld staan.”

AUTEUR STAN VERSTEGEN

Bekijk meer

Share this

Joop Litjens
Joop Litjens

Venkelteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin