Doorgaan naar artikel

‘Laatste trossen zijn aan het kleuren’

“Vanwege de pythiumproblemen hebben we een week eerder dan normaal gekopt”, zegt Rick van Schie van tomatenbedrijf Fa. L.A. van Schie in Kwintsheul.

In week 33 is de kop uit de plant gehaald. “We hebben ervoor gekozen om liever met een mooi gewas te eindigen dan een tros te moeten weggooien.” In week 39 hangen er nog drie tot vier volle trossen. “Als de kleuring zo doorgaat, verwachten we dat we alleen de laatste tros moeten ethrellen.” Het oogsten kan doorgaan tot en met 28 oktober. In week 44 begint de teeltwisseling met het leegruimen van de kas. “We willen dat de kas drie weken leeg ligt, zodat we schoon aan het nieuwe teeltseizoen kunnen beginnen. Ook willen we de teeltwisseling met dezelfde club mensen doen en geen extra mensen van buitenaf erbij halen.”

Lagere productie

Van Schie is tevreden over de stand van het gewas. “De laatste tros groeit goed uit en er staat een mooi groen gewas. Dat is deels te danken aan het mooie weer in week 30, want in de avonden was er best wel voldoende afkoeling. De temperatuur zakte toch behoorlijk terug naar 18 graden Celsius. Overdag was er veel zonlicht.”

Ondanks de aanwezigheid van Pythium in een bepaalde hoek van de kas, is er alles aan gedaan om het gewas zo gezond mogelijk te houden. “Als we later de kop uit de plant hadden gehaald, dan was de kans aanwezig geweest dat het gewas er zwakker bij kwam te staan en deze schimmelziekte verder had toegeslagen. De lichte aantasting van Pythium en de schommelingen in het weer dit teeltseizoen, hebben er wel voor gezorgd dat we wortels en daardoor productie verloren.”

De productie loopt achter op vorig jaar. Het vruchtgewicht is met 75 gram goed te noemen.

Bladvlekkenziekte

De teelt gaat richting het einde. In het gewas is bladvlekkenziekte Cladosporium aanwezig. In week 38 is hier een keer met Ortiva tegen gespoten. In week 40 is de tweede spuitronde uitgevoerd. Het middel werkt ook tegen meeldauw en Botrytis. “Een goed gewasbeschermingsmiddel om aan het einde van het teeltseizoen de schimmeldruk naar beneden te brengen.”

Her en der is er neusrot gesignaleerd. Macrolophus is nog voldoende aanwezig om de witte vlieg in toom te houden. “Het is mooi in evenwicht en er is dus geen reden om een bespuiting uit te voeren. Anderzijds willen we dat eigenlijk wel doen om schoon te eindigen.”

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Rick Van Schie

is tomatenteler bij L.A. van Schie in Kwintsheul

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin