Groenten & Fruit Actueel
||
Premium

‘Laatste tros vraagt veel aandacht bij het snoeien’

“Het gewas heeft het deze zomer warm gehad. Toch hebben we nog bijna de volle 100 procent aan stengels staan”, zegt teeltmanager Peter Vogel van CombiVliet in Middenmeer.

“Het gewas heeft het deze zomer warm gehad. Toch hebben we nog bijna de volle 100 procent aan stengels staan”, zegt teeltmanager Peter Vogel van CombiVliet in Middenmeer.

In week 33 en 34 zijn de planten in de twee tuinen van ieder 12 hectare gekopt, zodat in week 40 en 41 de laatste trossen (ras Komeett, onderstam Maxifort) zullen worden geoogst. Van het als eerste gekopte gewas is de laatste tros goed gezet, nog net voor de hitte van juli. “Maar in de tweede tuin vraagt de laatste tros veel aandacht. Hij is onregelmatiger: de puntvruchten komen moeilijk door, de derde vrucht is vaak een bonk en de schakeling aan de tros is minder. We gaan daarom een groot deel van die trossen op vier snoeien, zodat we goede kwaliteit kunnen blijven leveren tot de laatste oogst.” Vogel schat dat deze laatste ronde snoeien twee keer zoveel werk zal zijn. “Maar anders hebben we tijdens de oogst nog veel meer werk, terwijl het dan natuurlijk toch al topdrukte is.” De mindere zetting zag Vogel al aankomen. “De stengels zijn inmiddels 10,5 meter lang waardoor het watertransport naar de kop een probleem wordt. Op de heetste dagen zag je de planten best wel wat spanning verliezen.”

Mis geen enkel topverhaal van Groenten & Fruit

Dit Premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees.

Lees alle premium artikelen met eindeloze toegang

Speel beter in op jouw markt met actuele prijzen

Loop voorop in de sector met diepgaande inzichten

Beleef journalistiek van topniveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Jeroen Verheul

Jeroen Verheul

Ton van der Scheer

Ton van der Scheer

Stan Verstegen

Stan Verstegen

Peter Visser

Peter Visser

Abonneer vanaf €20 per maand

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers