Doorgaan naar artikel

‘Laatste paprika’s zullen we groen oogsten’

Image premium

Het paprikagewas bij Arie Jongeleen in Dongen staat nog sterk.

De kop is er uit. Daarna is nog een keer getopt en gedraaid. “Maar verder gaan we niet te veel geld meer in gewaswerk steken.”

De laatste zetting kwam iets te laat. “Ik verwacht dat de laatste wel groen geoogst gaan worden.”

“Momenteel hangen er best leuk stuks in. We oogsten gewoon hele grove paprika’s van rond de 200 gram. Het is plezierig werken voor de oogsters en de sorteerders. Niemand werkt met chagrijn. Al zijn de prijzen niet best.”

Correcties

Bij de plagen heeft hij wat getobd met rupsen. “De hele zomer is het goed gegaan. Maar nu moesten we toch even corrigeren.” Verder komt er een boterbloemluisje opzetten. “Daar gaan we ook voor ingrijpen. Met dit warme weer kunnen ze anders hard doorfokken.”

Overige plagen blijven goed onder controle. Ook schimmelproblemen blijven tot nu toe achterwege. “We mogen helemaal niet klagen. Op vier hectare is er nog maar één plant uitgevallen.”

Voldoende drain houden

Na een kort voornachtje gaat de temperatuur vanaf 21.00 uur in één rechte lijn stijgen van 16 naar 21 graden Celsius bij zonop. De tijden van watergeven worden naar de herfst toe verder begrensd. “Al moet je overdag even blijven opletten dat je voldoende drain hebt. Met dat mooie weer moet je toch op tijd water geven.”

Nu hij ’s nachts al wat vroeger richting de dagtemperatuur begint te gaan, kan het schermdoek makkelijker ingezet worden. “Je moet toch op de energiekosten letten.”

Planning teeltwisseling

Naast de huidige teelt die tot rond 25 oktober doorgetrokken zal worden, is Jongeleen al weer druk bezig geweest met de planning voor de komende teelt. Planten bestellen en steenwol, AC-folie en een hakselaar. “Het AC-folie komen ze intrekken, dus daar moet je ook al een dag voor inplannen.”

Komend teeltseizoen komen er opnieuw Maranello en Marduro als rassen te staan.

Bekijk meer

Delen

Image
Arie Jongeleen

is paprikateler (rood en groen) in Dongen.

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin