Doorgaan naar artikel

Laatste broccoli onder handen weggetrokken

De dagmarkt voor broccoli zal erg krap blijven. Dit komt doordat Spanje te weinig levert en er vrees is voor de kwaliteit van Nederlandse broccoli na de aanhoudende regen.

Op buitenlandse markten is Spaanse broccoli in opkomst. Dit is nog te weinig om prijsdruk te brengen voor de laatste weken in het Nederlandse seizoen. De meeste broccolitelers hebben de snijploegen vrijaf gegeven. Misschien een op de vijf is nog uiterlijk drie tot vier weken in productie. Zij krijgen een fijne prijsbonus mee, mits zij op de vrije markt leveren. Ook de supermarktcontracten lopen af volgende week, of zijn al afgelopen, waardoor mogelijk meer Nederlands product nog gaten kan opvullen.

Geen grote volumes

Er is wel brede vrees dat kwaliteitsproblemen in Nederlandse percelen niet tot grote volumes zullen leiden. Als er zoveel regen over een perceel trekt, gaat dat ten koste van de houdbaarheid. Het verschilt wel per perceel, laat een teler weten.

Het is ook de vraag of de Spaanse productstroom voldoende is de komende weken. Tot week 47 is er net genoeg product voor contraten, niet voor de vrije markt. Op de Duitse markt wordt ook Franse en Italiaanse afgezet. Poolse broccoli kampt dan weer met vorst.

Lichte prijsdruk

De weekprijzen van Belgische veilingen laten zien dat voor geseald product in week 43 ruim € 2 betaald werd (uitbetaalprijs). In die week ervoor was dat zelfs € 2,48. Deze week is er wel wat prijsdruk gekomen, maar zeker niet vergelijkbaar met een seizoen met een sterke Spaanse aanvoer. Het is nog geen € 0,60 zegt een teler, wijzend op de klokprijs. Die dagprijs was bij The Greenery donderdag 2 november € 1,40. Een handelaar zegt dat telefonische verkoop ook tot hogere prijzen leidt.

Prognose: stijgende prijzen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin