Doorgaan naar artikel

‘Laat die 100 millimeter maar zitten’

“De teller staat nu op 100 millimeter”, zegt Bart Bak eind juli. Hij vormt met Fred Berkhout en Willem Bas de drie firmanten van teelt/verwerkingsbedrijf B-Four Agro in Warmenhuizen.

“Als ik kijk wat we over het jaar heen tekort zijn gekomen, dan is dat 200 millimeter. Ik zou zeggen ‘laat de rest nu maar zitten’.” Immers, in week 30 stond de teller nog op 40 millimeter en halverwege week 31 was dat opgelopen naar die 100 millimeter. “We hebben dus aardig bijgetankt, maar ook gezien de weersvoorspellingen konden we dat wel gebruiken. Ik verwacht voor de komende periode dat er een golf aan productie over ons heen komt”, aldus Bak.

Soms een stuk overslaan

Het oogsten van bleekselderij zit op schema, bij het oogsten van de bladgewassen worden er wel eens stukken overgeslagen. “Dat groeit zo snel, dat krijgen we niet allemaal verwerkt. Bovendien komt dan de kwaliteit in het geding. Dan kunnen we beter een stuk laten staan en in een volgende planting verder gaan, hoewel dat toch wel een beetje indruist tegen je tuindershart. Frezen is toch het laatste wat je doet, maar koste wat koste alles leveren tegen te lage prijzen is ook niet waar je het voor doet.” De contracten worden netjes ingevuld en voor de vrije markt is er nu meer beschikbaar, omdat de gewassen goed aan hun gewicht zijn.

Deksel op de neus

De wisselende weersomstandigheden zijn voor de kwaliteit nauwelijks nadelig geweest. “In het weekend van 25/26 juli heeft het hier wel hard gewaaid. Dat zie je dan wel terug in de bindsla. Daar zitten wat scheurtjes in het blad, hopelijk gaat dat niet smetten. Vooralsnog lijkt het daar niet op, ook door de wat lagere temperaturen van de afgelopen dagen.” In botersla komt Bak soms wat binnenrand tegen. “Het is lange tijd behoorlijk droog geweest en met beregenen zoek je wel eens de grenzen op. Je stelt het zo lang mogelijk uit en dan valt ook wel eens het deksel op je neus.”

Vrij van valse meeldauw

De gewassen bleven tot nu toe vrij van valse meeldauw. “We telen zoveel mogelijk resistente rassen en toen het echt nodig was, hebben we een keer InFinito toegepast, maar dat zit nog niet standaard in het schema.” Ook de insectendruk is met plaatselijk het aantreffen van een rupsje niet noemenswaardig. De laatste bleekselderij is inmiddels geplant, de laatste bladgewassen gaan in de derde week van augustus de grond in.

Share this

Afbeelding
Bart Bak

bladgewassenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin