Doorgaan naar artikel

Kweker voelt zich onveilig na publicatie emissiegegevens

Een glastuinder vraagt de rechter bedrijfsgegevens uit rapportages te halen over emissie die door NVWA openbaar zijn gemaakt. Dit omdat de teler en zijn gezin vrezen voor consequenties. De rechter gaat er niet in mee.

De Rechtbank Den Haag grijpt niet in. Het ministerie van LNV hoeft niet het adres van het bedrijf en de bedrijfsnaam uit openbaar gemaakte stukken te verwijderen. Deze stukken bevatten emissiegegevens van bedrijven over de jaren 2015 tot en met 2021 en zijn opgevraagd door derden. Het ministerie moet die volgens de wet dan openbaar maken.

De bedrijfsgegevens behoren tot de milieu-informatie, stelt de rechter. Wel vindt de rechter dat LNV de naam van de eigenaar moet weglakken. Dat de bedrijfsnaam ook de familienaam draagt, is voor de rechter geen reden ook de bedrijfsnaam weg te laten lakken. De kweker vindt dat die gegevens onnodig zijn en zijn gezin in een kwetsbare positie kunnen brengen voor activisten of publiciteit. Die afweging maakt de rechter niet, zo blijkt uit de uitspraak. Het bedrijfsadres is ook het woonadres, maar ook de plek waar de emissie plaats vindt, oordeelt de rechter.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin