Doorgaan naar artikel

Kwart minder tomaten uit Nederland naar Duitsland

Nederland kwam vorig jaar met bijna 293.000 ton tomaten niet in de buurt van de uitvoer naar Duitsland van 2021 (386.854 ton).

Het zijn cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis, bewerkt door het Duitse bureau BLE. Nederland is de grootste tomatenleverancier en blijft dat op de Duitse markt.

Het verschil met nummer twee Spanje daalde in 2022. Ook Spanje zette minder af in Duitsland. De daling van 7,5% is minder sterk dan de Nederlandse daling van de tomatenuitvoer naar Duitsland. De Spaanse tomatenaanvoer naar Duitsland bedroeg in 2022 circa 152.629 ton.

Een verklaring voor de daling geeft BLE niet. Het lijkt verband te houden met de lage volumes in het voorjaar en mogelijk kleinere beschikbaarheid door teeltproblemen.

Marokko nu voor België op ranglijst

Ook België verloor terrein in Duitsland in 2022. De daling van de tomatenuitvoer in volume was met 26% van gelijke grootte als de Nederlandse daling (naar Duitsland). Daardoor is Marokko nu de derde tomatenleverancier op Duitsland, dus voor België. Marokko wist de tomatenuitvoer naar Duitsland wel te laten groeien naar 70.649 ton. Dat is een stijging van ruim 29%.

Van de top 9 van tomatenlanden op de Duitse markt konden alleen Marokko en Turkije profiteren door een groei. Ook Italië, Frankrijk, Polen en Tunesië konden niet in volume hetzelfde leveren als in 2021.

Waardedaling beperkt lager

De export van tomaten werd wel tegen hogere waarde in de boeken genoteerd. In volume daalde de uitvoer naar Duitsland met ruim 20% naar 544.081 ton. In waarde is de daling slechts 3% en kwam deze uit op € 1,26 miljard.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin