Doorgaan naar artikel

Kwart glastuinders aan plafond financiering

Image

Circa 22 procent van de agrarische ondernemers zit met zijn financiering aan het plafond.

Glastuinders scoren met 25 procent even hoog als melkveehouders en pluimveehouders. Dat is opmerkelijk gezien de royale grondpositie van melkveebedrijven en de problemen in de glastuinbouw. Een bron bij Flynth noemt de cijfers voor glastuinbouw opmerkelijk laag. Een toelichting kon de organisatie niet geven. Het zijn resultaten van een zojuist afgesloten online onderzoek onder meer dan 1.800 agrarische ondernemers over prijsrisicomanagement. Het onderzoek is uitgevoerd door Universiteit Maastricht in samenwerking met agrarisch marktonderzoeksbureau Geelen Consultancy uit Wageningen.

Ongeveer één op de drie varkenshouders zit (bijna) op maximale financiering. Bij de akkerbouwers is dit percentage ongeveer 11 procent en bij de vollegrondstelers ongeveer 15 procent.

Ongeveer 43 procent van de agrarische ondernemers zegt schulden te hebben, maar zegt tevens dat er nog voldoende mogelijkheden zijn om extra financiering aan te vragen. Bijna een kwart zegt geen of bijna geen financiering te hebben.

Flynth adviseurs en accountants, MKB Adviseurs Food & Agri en NAJK hebben het onderzoek ondersteund. De resultaten van het onderzoek worden de komende tijd verder bekeken waarna de deelnemende partijen hier een vervolg aan geven.

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin