Doorgaan naar artikel

Kwart bewoners vakantieparken is arbeidsmigrant

Foto: Ton van der Scheer

Foto: Ton van der Scheer

Van de vaste bewoners van vakantieparken in de Veluwe is meer dan een kwart arbeidsmigrant.

Dat blijkt uit het eerste grootschalige onderzoek naar vaste bewoning van vakantieparken. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van binnenlandse zaken en de provincie Gelderland.

Permanente bewoning

In totaal werd de bewoning van 29.000 huisjes of stacaravans onderzocht. Minister Kajsa Ollongren (D66) van binnenlandse zaken overhandigde woensdag het rapport over bewoning van vakantieparken op de Veluwe aan de Tweede Kamer. In het rapport blijkt dat de permenante bewoning vaak illegaal is, ook door mensen die kwetsbaar zijn of gezocht worden.

Toestroom van arbeidsmigranten

Op vakantieparken wordt vaak een toestroom van arbeidsmigranten gesignaleerd. Dat is nu voor de eerste keer grootschalig in kaart gebracht. Bewoning van vakantieparken speelt in heel Nederland. De Veluwe is de eerste regio in Nederland die de permanente bewoning in haar gebied uitgebreid in kaart heeft gebracht.

Volgens de gemeente Harderwijk is het huisvestingsvraagstuk voor iedere groep bewoners verschillend. De huisvestingsproblematiek voor arbeidsmigranten vraagt om een andere oplossing dan voor spoedzoekers, zoals mensen in scheiding die soms uit nood door een sociale dienst tijdelijk geplaatst worden in een park.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin