Doorgaan naar artikel

Kwaliteitsproblemen kasgroenten drukken Spaanse prijzen

Paprika's sorteren in Spanje. - Foto: Groenten&Fruit

Paprika's sorteren in Spanje. - Foto: Groenten&Fruit

De weersomstandigheden in Zuid-Spanje zorgen voor veel kwaliteitsproblemen in de kasgroenten. Dit leidde tot reclamaties in het handelskanaal en sterke prijsdalingen.

In week 11 daalden de tomatenprijzen (gemiddelde telersprijzen na commissie) in Andalusië met gemiddeld 30%, schrijft de regering in haar weekrapportage. “Zoals in andere producten is de commerciële kwaliteit sterk aangetast door met name de regen. Dit heeft tot reclamaties geleid in het handelskanaal en daling van de telersprijzen.” Trostomaten daalden 25% in prijs, ronde tomaten 37% en pruimtomaten met 27 %. De middenprijs van trostomaten daalde naar 45 cent per kilo. In de weken erna is deze neergaande lijn voortgezet. Maandag 26 maart daalde de middenprijs op de veilingen van Almería zelfs onder 20 cent per kilo. Dinsdag 27 maart veerde hij weer even op naar 44 cent. Ronde (long live) tomaten daalden in week 11 naar een middenprijs van 29 cent.

Het prijsniveau van de Spaanse tomaten ligt in maart ver onder het niveau van de 2 voorgaande jaren. Pruimtomaten en ronde tomaten doen het ’t slechtst en blijven in deze periode tot 50% achter in prijs. Tot en met februari lag de tomatenprijs gemiddeld wel hoger dan in het seizoen 2015-‘16, maar een stuk lager dan vorig seizoen, toen in de winter alle prijsrecords gebroken werden door extreem koude weersomstandigheden in heel Zuid-Europa.

Paprikaseizoen loopt ten einde

De exportprogramma’s van paprika’s uit Almería lopen komende weken ten einde. Zoals gebruikelijk heeft dat een negatieve invloed op de telersprijzen. De gewassen zijn oud en de kwaliteit daalt. Maar dit jaar zorgt de regenval van de eerste helft van maart voor meer kwaliteitsproblemen dan normaal. Mede daardoor daalde het aanbod van de rode, gele en groene paprika in de loop van week 11 met bijna de helft, schrijft de regering van Andalusië in haar weekrapportage. De middenprijs daalde in die week met 22% naar slechts 55 cent per kilo. In de 2 voorgaande seizoenen lag de middenprijs van geblokte paprika op of boven € 1,30 per kilo. Door deze lage prijzen wordt maart de tweede maand op rij met (veel) lagere prijzen dan de twee voorgaande seizoenen.

Komkommer houdt stand

Opmerkelijk is dat de Spaanse aanvoer van lange komkommers in week 11 met 34% toenam in vergelijking met de week ervoor. Om grote hoeveelheden gaat het niet meer. In het voorjaar is het areaal korte komkommers en ‘slicers’ of ‘Franse’ komkommers veel groter. De telersprijs daalde weliswaar met 13% naar 35 cent per kilo, maar het verschil met voorgaande 2 seizoenen is klein. Het komkommerseizoen verloopt gunstiger dan dat van tomaat en paprika. Vanaf november tot en met januari lag de telersprijs hoger dan in het seizoen 2015-‘16. Ten opzichte van het topseizoen van vorig jaar komen de komkommertelers tot en met februari ruim 30% omzet tekort.

Dramatische daling aubergineprijzen

De prijzen van aubergines zijn in Almería sinds begin maart dramatisch gedaald. In week 11 was de middenprijs nog maar 15 cent per kilo. Dit is bijna 4 keer zo weinig als 2 weken eerder en ruim 2 keer zo laag als de middenprijs in de voorgaande twee seizoenen. Sindsdien blijft de prijs op dit lage niveau hangen. De oorzaak ligt volgens de rapportage in de hoge aanvoer. Ook het op de markt komen van Nederlandse aubergines wordt als mogelijkheid genoemd.

Kijk hier voor een overzicht van de laatste 3 seizoenen. Stel hier uw eigen marktgrafieken samen

Beheer
WP Admin