Doorgaan naar artikel

‘Kwaliteit van paksoi is goed’

“Voor de paksoi was het een moeilijke tijd. Niet vanwege de teelt, want dat gaat prima, maar vanwege de slechte prijzen.”

Paul Leenheer in Zwijndrecht teelt 5.500 vierkante meter basilicum en 1.500 vierkante meter paksoi. Hij plant wekelijks volgens een vast schema 5.000 stuks paksoi van het ras Joi Choi om zijn klanten te bedienen. Na het planten geeft de teler 3 keer per week een half uur water. “Na 2 weken stoppen we met water geven. De tweede steek van de grond moet dan zo vochtig zijn dat de paksoi daar het benodigde water uit kan halen.”

Voor iedere teelt vindt aan de hand van een grondmonsteranalyse een basisbemesting plaats. Eén of 2 keer per jaar wordt er een grondmonster steken. De teler bemest met de NPK-meststof Entec, een langzaam vrijkomende meststof, en wisselt dat af met een organische meststof.

Luchtvochtigheid laag houden

De teler: “Het voorjaar met koude nachten is gunstig voor bladgewassen. Een kwalitatief goede periode voor paksoi.” De teler stookt in deze tijd niet meer en stelt de luchtingstemperatuur op 12 graden Celsius in. De luchtramen aan de luwzijde gaan 100% open; aan de windzijde voor maximaal 25%. “Dat percentage stellen we op een eenvoudige klimaatcomputer in om de luchtvochtigheid niet te laag te laten worden. Dat doen we vanuit ervaring, omdat de computer niet op RV kan sturen.”

De paksoi wordt 10 dagen na het planten 1x gespoten met Batavia, een middel tegen luizen. In het voorjaar hoeft er geen middel tegen de spikkelziekte te worden gespoten. Als de teelt last krijgt van vlinders en rupsen wordt er 1 of 2 keer gespten met Tracer. Het middel heeft een korte veiligheidstermijn.

De teelt van paksoi duurt ongeveer 7 weken. “Tot aan de langste dag vindt per planting een teeltversnelling van een paar dagen plaats. Na de langste dag neemt de teeltduur weer toe”, vertelt Leenheer.


Lees verder onder de foto.

De nog koude nachten zijn gunstig voor de kwaliteit van paksoi. - Foto: Peter Roek

De nog koude nachten zijn gunstig voor de kwaliteit van paksoi. – Foto: Peter Roek

Basilicum warmer telen

Iedere week wordt er met een zaaimachine 1.000 vierkante meter basilicum gezaaid. “Om ideale omstandigheden voor de kieming te creëren, geven we veel water. Als de basilicum eenmaal boven de grond staat, geven we nog wel een beetje maar niet veel water meer.” De bemesting is gelijk aan die van paksoi. De teler: “Bij basilicum houden we een hogere luchtingstemperatuur van 18 graden aan, omdat dit gewas liever een temperatuur van 20 dan 15 graden heeft.”

Basilicum heeft last van valse meeldauw. Na opkomst van het zaaisel spuit Leenheer hier een keer preventief Previcur tegen. “Bovendien voegen we een klein beetje bitterzout toe aan de spuitvloeistof voor een stevige opbouw van het gewas. Hierdoor kunnen we een hard gewas produceren.” Als er soms rupsen zijn, spuit de teler daar met Tracer tegen.

De teelt duurt 7 weken en verloopt sneller naar de langste dag toe. De oogstbare basilicum wordt met het mes afgesneden en gelijk in bakjes voor de afnemer gedaan.

Corona-maatregelen

Vanwege het corona-virus houdt het personeel 1,5 meter afstand, zowel tijdens het werk als in de pauzes. “In de kas slaan we een bed over, zodat de afstand voldoende is. De medewerkers moeten regelmatig hun handen wassen en schone kleding aan. Corona is een sluipmoordenaar”, besluit Leenheer.

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Paul Leenheer

uit Zwijndrecht teelt paksoi en basilicum

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin