Doorgaan naar artikel

‘Kwaliteit van kasaardbeien en hardfruit matig’

Foto: Bert Jansen

Foto: Bert Jansen

Groei- en kopscheurtjes in kasaardbeien, gebreken in appels en mindere kwaliteit Conference-peren.

De groeiomstandigheden van kasaardbeien waren de laatste tijd niet geweldig. Hierdoor stond de kwaliteit van het fruit enigszins onder druk. De afgelopen week werden in de vruchten met enige regelmaat groei- en kopscheurtjes aangetroffen. Slechts een heel klein kopscheurtje is toegestaan in klasse I, en in klasse II een iets groter scheurtje. Wel onder de voorwaarde dat de scheurtjes droog en mooi verkurkt moeten zijn.

Aardbeien onterecht als klasse I verpakt

Doordat de kwaliteit wat zwakker was, oogstten de telers de aardbeien aan de lichtrode kant. Hierdoor werden onterecht aardbeien met witte plekken groter dan 10% van het oppervlakte van de vrucht als klasse I verpakt.

Appels vertonen gebreken

De kwaliteit van appels uit Nederland en andere West-Europese landen was matig. De laatste week passeerden gebreken als zachte vruchten, kurkstip, scald, versleten vruchten, phomastip en lenticelstip de revue.

Conference-peren minste kwaliteit

De kwaliteit van de peren was iets beter, maar ook niet optimaal. Per ras varieerde de kwaliteit varieerde sterk. De Conference-peren waren het zwakste, terwijl rassen als Beurré A. Lucas, Gieser Wildeman of Beurré Hardy goed van kwaliteit waren. Bij Conference waren minder gebreken aan de buitenkant van de vruchten zichtbaar, maar lag het euvel verborgen aan de binnenkant. Veel partijen waren in meerdere of mindere mate naar geel doorgeslagen. In zulke partijen kwam zo nu en dan klokhuisbruin voor.

Het kan dus geen kwaad het hardfruit regelmatig te snijden en de inwendige kwaliteit te controleren.

Beheer
WP Admin