Doorgaan naar artikel

‘Kwaliteit laatste tomatenoogst is beter dan andere jaren’

“De oogst van de laatste tros tomaten is gelopen zoals we hadden gehoopt en gepland voor in week 45”, zegt Janus Kanters van tomatenteeltbedrijf Kleine Kaveling in Haarsteeg (Noord-Brabant).

“De laatste tros is goed uitgegroeid, uitgedikt en afgerijpt. We hebben een mooi eindschot gehad. Ook omdat we de warmteposities in oktober en november goed hebben kunnen afdekken, waardoor we de ingestelde stooktemperatuur hebben gehaald.” Om 7.00 uur is de kas opgestookt naar de dagtemperatuur van 23 graden Celsius. Rond 10.00 uur is deze temperatuur bereikt en tot 17.00/18.00 uur vastgehouden. Daarna in één keer snel afbouwen naar de nachttemperatuur van 15 graden.

Geen minimumbuis meer

“De warmte van de wkk is alleen gebruikt om de ingestelde temperatuur te halen. Niet standaard een minimumbuis, maar de laatste paar weken van de teelt mocht er wel een buis van maximaal 55 Celsius in komen.”

Vanaf week 42 is het beweegbaar scherm dichtgehouden, behalve op de dag van storm Ciaran. Dit om te voorkomen dat eventuele vallend stukken glas het schermdoek kapot snijden.

Hogere productie behaald

“Door het relatief goede weer en doordat we de juiste temperatuur hebben kunnen stoken, is de kwaliteit van de laatste vruchten goed en zelfs beter dan andere jaren. Na het leegoogsten in week 45 was het gewas wel zo goed als versleten.”

De productie is 4 kg/m2 meer dan vorig jaar, doordat de tomaatjes dit jaar grover zijn gebleven. “We hebben meer aandacht besteed aan het snoeien en punten van de tros. De tweetakkers zijn op tien vruchten per tak gesnoeid en van de eentakkers zijn de laatste drie bloempjes afgehaald.”

Te veel galmijt

In de laatste fase van de teelt was er op 10% van het bedrijf te veel galmijt aanwezig. Op het laatst heeft de teler daar niets meer tegen gedaan. “Een week na de nieuwe planting begin januari spuiten we een rondje met Vertimec. Dat herhalen we na een paar weken om volgend seizoen zonder galmijt door te komen. De laatste twaalf jaar zijn we de nieuwe teelt met biologische gewasbescherming gestart, maar dat wordt volgend jaar dus anders.” In de teelwisseling wordt de kas uitgespoten met chloorbleekloog en formaline, die de overgebleven galmijten ook aanpakken.

In het gewas zat nog veel roofwants Macrolophus pygmaeus en geparasiteerde eieren van de sluipwesp Encarsia formosa. Hierdoor is de witte vlieg onder controle gebleven.

Laatste week geen water gegeven

In de laatste week van de teelt is er geen water meer gegeven. “De steenwolmatten waren nog nat genoeg en aan het eind van de teelt zo goed als droog. Ook als het gewas op het laatst iets te droog zou zijn, is dat geen probleem omdat we de tomaten los oogsten. Want als de steeltjes een beetje los zitten, plukt dat alleen maar makkelijker.” Op 9 november zijn de laatste tomaten geoogst en is de teeltwisseling begonnen.

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Janus Kanters

tomatenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin