Doorgaan naar artikel

‘Kwaliteit hardfruit zwakker, zachtfruit prima’

Foto: ANP

Foto: ANP

De afzet van de Nederlandse peren zit er alweer bijna op. Veel bedrijven zijn al gestopt of gaan de komende weken stoppen met sorteren.

De kwaliteit is nog redelijk, maar neemt verder af. Vrijwel alle partijen zijn getint en zwarte vegen komen in mindere of meerdere mate regelmatig voor. Andere gebreken zijn lichte vormafwijkingen (flessen) en taaie nekken.

Het assortiment appels is erg klein geworden. Ook hier neemt het kwaliteitsniveau langzaam wat af. Toch zijn er nog rassen met een goede kwaliteit. Voorbeelden hiervan zijn Milwa, Nicoter en diverse Jonagold-mutanten. Maar ook bij de Jonagold kwam ik desondanks wel eens een partij met kurkstip, scald of een lichte aantasting van schurft tegen.

Effect warm weer

De kwaliteit van de aardbeien staat al een poos in het teken van het uitzonderlijke warme weer van de afgelopen periode. Dit heeft tot gevolg dat veel partijen aan de rijpe kant geoogst worden.

De aandacht tijdens de inspectiewerkzaamheden richt zich dan ook op drukplekken, omdat deze vaak een de oorzaak zijn van een verkort uitstalleven. Op dit moment zien we gelukkig op de vruchten geen regenschade meer, zoals enkele weken geleden nog wel het geval was.

Zelden kwaliteitsgebreken zachtfruit

De kwaliteit van het overige zachtfruit is uitstekend. Bramen, frambozen, bosbessen en rode bessen worden veelal geteeld door specialisten. Dit zie je terug aan de kwaliteit. De vruchten zijn mooi grof en hebben zelden kwaliteitsgebreken.

Beheer
WP Admin