Doorgaan naar artikel

Kwaliteit aardbeien blijft goed

Image premium

De afgelopen week was het in Nederland zomers warm. Voor de kwaliteit van de zomerkoninkjes is dit meestal minder goed, maar dankzij de koude nachten wist het kwaliteitsniveau zich heel aardig te handhaven.

Het is in deze periode heel belangrijk de aardbeien zorgvuldig te plukken. Snel koelen en uiteraard met zo weinig mogelijk drukplekjes of andere gebreken, want alleen dat garandeert een optimale kwaliteit. Een goede houdbaarheid is voor de aardbeien, net als voor alle andere producten, belangrijk.Elsanta is al ruim dertig jaar hét hoofdras en is dat waarschijnlijk ook de komende jaren nog, maar die positie komt wel steeds meer onder druk te staan. De afgelopen weken trof ik bij de handel behoorlijk vaak partijen Sonata aan. De vruchten waren gemiddeld genomen wat donkerder rood van kleur dan de Elsanta, maar waren desondanks nog mooi stevig. De vorm van de vruchten  wijkt niet veel af van het standaard ras Elsanta.De eerste Elsanta uit de vollegrond gaven zogenaamde kattensnuitjes te zien. Een licht afwijking is toegestaan in klasse I. Soms was de afwijking te groot waardoor  partijen afgekeurd moesten worden voor klasse I. De verwachting is dat dit vrij snel voorbij zal zijn en de vruchten weer de gewenste vorm hebben.Plukschade in de vorm van droge en natte plekken, kwam regelmatig voor. Een ander probleem is dat vruchten nogal eens op randen van doosjes liggen. Dit heeft tot gevolg dat ze soms flink beschadigd zijn en snel rotten. Het is belangrijk zo veel mogelijk te vermijden dat de vruchten op randen gelegd worden. Dit heeft uiteraard alles met zorgvuldig plukken te maken.

[([003_boerderij-image-1178743.jpeg])]

Het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) voert import- en exportinspecties van verse groenten en fruit, snijbloemen en potplanten uit. Ook controleert het de kwaliteit van de verse groenten en fruit die binnen Nederland wordt verhandeld.

Bekijk meer

Delen

Image
Fred Jacobs

specialist kwaliteitszaken groenten en fruit

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin