Kunstmestprijzen gaan door het dak

Kunstmest in big bags. - Foto: Misset
Kunstmest in big bags. - Foto: Misset

Kunstmestprijzen blijven maar door het dak gaan. De KAS-prijs nadert de grens van € 100.

De kunstmestmarkt is door de oorlog in Oekraïne en de daaropvolgende sancties opnieuw op z’n kop gezet. Begin maart werd de toch al torenhoge KAS-prijs opnieuw fors naar boven bijgesteld. Sterker: er kwam bijna een derde bij de prijs op. KAS noteert sindsdien € 97,30 per 100 kilo. Het contrast met een jaar geleden is enorm groot. Toen werd € 27,90 per 100 kilo betaald (bron: groothandel Triferto).

Marktbalans

Er is voor nu even opnieuw marktbalans op een enorm hoog prijsniveau. De onzekere factoren blijven niettemin groot. De grote kunstmestproducent EuroChem in Antwerpen zit voor nu op slot en kan nog niet produceren. Bij andere kunstmestfabrieken zitten de orderportefeuilles dan weer behoorlijk vol. In combinatie met hoge energieprijzen zorgt dat ervoor dat prijzen straks weer zullen gaan stijgen.

De voorraden blijven intussen beperkt. Tot en met april is er in ieder geval voldoende product. Daarna waarschijnlijk ook wel, maar er is veel onzekerheid.

Kali-notering minder hard omhoog

De kali-notering is minder hard omhoog gegaan dan die van KAS. Dat zegt vooral iets over de extreme prijsstijging van KAS, want kali werd in maart bijna een tientje duurder. Kali noteert € 64,60 per 100 kilo; ruim het dubbele van vorig jaar. Ook kali zal verder in prijs blijven stijgen. Dat ligt niet aan de vraag – die is zelfs minder dan normaal – maar wel aan het aanbod dat fors teruggelopen is. Grootste producent Wit-Rusland is goed voor 25% van de mondiale productie en is nu volledig van de markt.

Van herschikking van de kalimarkt is nog geen sprake. Daarvoor is het nog te vroeg. Voor tripel superfosfaat geldt dat de prijzen deze week al stijgen. Ook hier is meer aanbod dan vraag. Er komt € 5 bij de prijs op: € 82,60 per 100 kilo. De fosfaatprijzen stijgen verder door.

Prognose: Alles duurder.

Brummelaar
Theo Brummelaar freelance redacteur


Beheer