Doorgaan naar artikel

Kunstmestmarkt in rustig vaarwater

Foto: Van Assendelft Fotografie premium

Foto: Van Assendelft Fotografie

Boeren mogen nog tot vrijdag kunstmest strooien. Het seizoen is praktisch voorbij en prijzen zijn stabiel.

Het is op dit moment zeer rustig op de kunstmestmarkt. Boeren mogen nog tot 15 september kunstmest strooien, maar veel zal dat niet zijn. De boerenvraag is minimaal en ook de handel heeft haar posities wel ingenomen. De prijzen blijven zodoende gelijk. KAS noteert deze week € 34,30 per 100 kilo.

Groot contrast

Het contrast met een jaar geleden is groot. Toen werd er voor stikstofhoudende kunstmest € 87,30 per 100 kilo betaald. Dat blijkt uit cijfers van groothandel Triferto. Na 15 september kunnen de prijzen zelfs nog een fractie gaan dalen. De boerenvraag valt dan tenslotte helemaal weg. Ook de gasprijs heeft een gunstig effect. Gas noteert al maanden stabiel en is de laatste weken zelfs iets goedkoper geworden. Gas noteert nu € 0,44 per kuub (bron: TradeGas). In de rustige periode die nu aanbreekt, hebben handel en boer bovendien weinig last van buitenlandse ontwikkelingen zoals die van de ureumprijs. Dat komt nu goed uit omdat de ureumprijs recent fors is gestegen doordat grote producent China plotseling de ureumexport flink aan banden legde om de eigen markt te beschermen. Dat leidde tot een paniekreactie op de wereldmarkt en hogere prijzen. Die gevolgen zijn hier nu echter nauwelijks te merken. De KAS-prijs daalt straks licht of blijft gewoon gelijk.

Rustige kalimarkt

De kalimarkt is ondertussen vrij stabiel. Prijzen zijn al sinds begin augustus onveranderd. Kali noteert deze week € 45,60 per 100 kilo. Vorig jaar lagen de prijzen nog bijna twee keer zo hoog: € 87,60 per 100 kilo. Er is een nieuw evenwicht ontstaan nadat de prijzen maandenlang daalden. Bij deze prijzen zijn er weer kopers op de kalimarkt. Op termijn kan er zelfs voorzichtig weer iets bij de prijs op komen. De fosfaatmarkt laat een soortgelijk beeld zien. Ook hier blijven de prijzen gelijk. Tripel superfosfaat noteert deze week € 65,60 per 100 kilo en vraag en aanbod zijn keurig in balans. Vorig jaar werd er nog € 102,10 per 100 kilo voor deze meststof betaald.

Prognose: KAS stabiel of iets goedkoper

Bekijk meer

Delen

Image
Theo Brummelaar

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin