Doorgaan naar artikel

Kunstmestmarkt blijft dalende markt

De kunstmestprijzen gaan opnieuw omlaag. KAS nadert wel zo’n beetje de bodem, maar dat geldt niet voor kali en fosfaat.

Na een kleine maand van stabiele prijzen worden de kunstmestprijzen deze week opnieuw naar beneden bijgesteld. KAS noteert € 2 lager en komt uit op € 31,80 per 100 kilo. Vorig jaar daalde de KAS-notering in week 21 met € 30 zeer scherp, maar evengoed was KAS toen met een prijs van € 67,30 ruim twee keer zo duur als nu. De stikstofhoudende kunstmest is op dit moment amper € 3 duurder dan in mei 2021. Dat blijkt uit cijfers van groothandel Triferto.

Steeds meer balans KAS

De komende weken kan KAS de grens van € 30 per 100 kilo zeker nog doorbreken, maar tegelijkertijd lijkt de grootste prijsdaling er wel uit te zijn. Boeren hebben weliswaar weinig vraag, maar ze houden in een dalende markt ook geen voorraden aan. Om de zoveel tijd is er weer wat nieuw product nodig en die beperkte vraag komt steeds meer in balans met het aanbod. Evengoed moeten kunstmestproducenten nog altijd wat van hun iets groter geworden voorraden kwijt en dat zet lichte druk op de markt. Ook is de gasprijs de afgelopen maand opnieuw gedaald. Per kuub wordt voor het eerstvolgende kwartaal nu € 0,31 betaald. Dat was eind april nog € 0,42 per kuub.

Scherpe prijsdaling kali

Op de kalimarkt gaan prijzen aanzienlijk harder omlaag. Ook daar was de markt een paar weken stabiel, maar in de praktijk was de markt wel degelijk dalend. Dat vertaalt zich deze week in een scherpe prijsdaling van € 7. Kali noteert deze week € 62,60 per 100 kilo. In vergelijking met mei vorig jaar wordt er nu € 11,50 per 100 kilo minder voor deze meststof betaald. De prijsdaling zal de komende weken doorzetten. In vergelijking met de rest van de wereld liggen Europese kaliprijzen nog altijd erg hoog.

Ook daling fosfaat

Voor de fosfaatmarkt geldt min of meer hetzelfde. Al gaan prijzen hier minder hard omlaag. Tripelsuperfosfaat wordt deze week € 2,50 goedkoper en noteert € 73,10 per 100 kilo. Ter vergelijking: vorig jaar werd € 82,60 per 100 kilo voor fosfaat betaald. Ook hier blijven de prijzen dalen.

Prognose: goedkoper.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin