Doorgaan naar artikel

KAS-prijs nadert alweer niveau van voorjaar

Kunstmest premium

Foto: ANP

Aangejaagd door stijgende gasprijzen wordt kunstmest weer duurder en het einde is nog niet in zicht.

De kunstmestmarkt blijft een extreem dure markt en wordt aangejaagd door de grillige gasmarkt. Eind augustus piekte de gasprijs nog op het hoogste niveau van dit jaar: € 3,12 per kuub gas voor het eerstvolgende kwartaal. De laatste twee weken is de gasprijs weer teruggevallen naar € 1,73 per kuub, maar prijzen blijven extreem, grillig én ze liggen aanzienlijk hoger dan een jaar geleden. Toen werd € 0,57 per kuub gas betaald. Dat blijkt uit cijfers van TradeGas.

Minder productie kunstmest

De gevolgen van minder Russisch gas en torenhoge prijzen missen hun effect al langere tijd niet op de productielocaties van kunstmestfabrikanten. Sterker: volgens de Europese sectororganisatie Fertilizers Europe is momenteel 70% van de productiecapaciteit niet in gebruik. Er wordt weinig kunstmest geproduceerd en voorraden slinken.

Stikstofprijzen gaan zo opnieuw omhoog. KAS noteert inmiddels € 87,30 per 100 kg; een tientje meer dan begin deze maand. Prijzen naderen zelfs alweer het niveau van dit voorjaar en de prijsstijging lijkt nog niet ten einde. Boeren overwegen uit vrees voor nog hogere prijzen ook vaker om voor de zekerheid toch al in de voorverkoop zaken te doen. Al gebeurt dit zeker niet volop.

Kalimarkt

Op de kalimarkt gaan de prijzen ook voor de tweede opeenvolgende week omhoog. Kali stijgt dit keer € 2 in prijs en noteert nu € 87,60 per 100 kg. Die prijsstijging komt niet echt uit de markt, want in Zuid-Amerika was er vorige maand voor het eerst vraaguitval bij de huidige prijzen. De nieuwe prijs geldt vooral voor nieuwe contracten voor het nieuwe seizoen en dat prijsniveau ligt hoger.

Fosfaat

Tripel superfosfaat dan. Op die in Nederland kleine markt ging de prijs vorige week plotseling extreem omhoog. Er kwam zelfs € 18 bij de prijs op: € 102,10 per 100 kg. Deze week blijft de fosfaatprijs gelijk. Ook hier geldt echter dat het vooral nieuwe prijzen voor het nieuwe seizoen zijn. De prijsstijging is geen juiste afspiegeling van de huidige markt.

Prognose: KAS duurder.

Bekijk meer

Delen

Image
Theo Brummelaar

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin