Doorgaan naar artikel

‘Kruisbestuiving in de kersenboomgaard’

Prachtig om tussen die volle bloesem te wonen en werken. Dat is echt genieten, maar het doet je ook meteen weer beseffen dat de natuur zelf aan de knoppen draait.

Het blijft bijzonder: vorige week hadden we nog slapeloze nachten vanwege de vorst, sneeuw, kou, regen en wind. Deze week schijnt de zon, is het 20 graden warmer en vliegen de bijen alsof ze nooit anders gedaan hebben. Het is daarmee in onze kersenboomgaard meteen een drukte van belang, zeker nu alle bloesem volop bloeit.

Uren kun je ook naar deze bij-zondere wezens blijven kijken. Want wat een knap staaltje werk van moeder natuur blijft dat. Zeker als je beseft wat bijen allemaal kunnen bewerkstelligen en hoe belangrijk ze zijn voor onze voedselproductie! Gelukkig hebben we er dit jaar voldoende beschikbaar. Want de afgelopen jaren hebben we meer dan eens geleerd dat een adequate bestuiving absoluut bijdraagt aan een zo optimaal mogelijk eindproduct.

Natuur en bedrijven draaien op samenwerking

Goede bestuiving draagt niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk bij aan een goede oogst. Het gaat in de basis namelijk altijd om het zoeken van de juiste samenwerkingen. Voor jezelf, maar zeker ook voor je bedrijf. Daarbij hoeven de samenwerkende partijen echt niet altijd hetzelfde doel na te streven. Zolang ze maar aanvullend zijn op elkaar. Wat de ene soort mist, heeft de ander, en andersom.

Hou jezelf eens een spiegel van de natuur voor

Ik kwam in een artikel zelfs tegen dat 90% van de relaties in gezonde ecosystemen in de natuur zijn gericht op samenwerking. En zoals in de natuur gaat het binnen onze bedrijven en samenwerkingen ook om wederkerigheid. Halen en brengen moeten in balans zijn.

Kruisbestuiving helpt bedrijf en jezelf groeien en bloeien

Het draait in de natuur uiteindelijk om het voortbestaan, waarbij partnerrelaties zorgen voor stabiliteit en diversiteit. Makkelijker gezegd: om te kunnen oogsten heb je kruisbestuiving nodig. Met hulp van een andere soort die het stuifmeel van de ene naar de andere bloem kan brengen, omdat je dit zelf niet kunt.

Dus hou jezelf ook eens deze spiegel van de natuur voor. Die helpt je om te kijken naar de verschillende relaties binnen je bedrijf. Welk doel streeft elk van deze relaties na? Zijn het ‘halen en brengen’ in balans of is sprake van concurrentie, roofbouw of een parasitaire relatie? Is de samenwerking goed en klopt het spiegelbeeld? Dan ben je goed bezig en kun je weer verder om je bedrijf én jezelf te laten groeien en bloeien.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Janny Verschure-Trouw

Fruitteler in Raamsdonk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin