Doorgaan naar artikel

Kromme Jongens Festival: ‘We Benne Samen Één’

‘De Kromme Jongens spelen weer (of geen weer)’ was de aankondiging van de laatste concerten van deze populaire Westlandse band, nadat vorig jaar door noodweer het concert na twee gespeelde nummers moest worden afgelast. Overdag stonden op het Juliana sportpark in ‘s-Gravenzande de Westlandse Spelen en een Boerenmarkt op het programma.

Het dagprogramma van zaterdag 9 juni draaide om het thema ‘We Benne Samen Één’, tevens de titel van een song die de band speelt. “We willen met dit festival de Westlanders met elkaar in verbinding brengen om zo meer saamhorigheid en eenheid te kweken”, legt leadzanger Peter Kruithof uit.

Door de harde wind en af en toe een regenbui was het niet echt aangenaam om buiten op het festivalterrein te verblijven. Maar de veertien opgegeven teams die aan de Westlandse Spelen meededen, lieten zich daardoor niet uit het veld slaan. De spellen hadden natuurlijk met de tuinbouw te maken, zoals bigbag zakspringen, kratten stapelen, groenteweb, ballen racen op de step en samba ritme spelen op gieters, emmers en houten kisten.

Op de eerste Boerenmarkt in het Westland waren vijftien bedrijven uit de streek met hun producten aanwezig. Het ging om kijken, proeven en beleven. Als gevolg van het mindere weer viel de publieke belangstelling voor de markt tegen, waardoor bedrijven ruim voor de eindtijd al weer vertrokken. Toch is groenteteler Aron Scheffers van Vers Kwekerij Westland positief: “Het is goed dat ze het  organiseren, anders gebeurt er niets. Bovendien doet local for local het goed bij het publiek.”

In de vooravond bekeek een groot deel van de concertbezoekers de voetbalwedstrijd Nederland-Denemarken op een groot scherm in de tent. Daar begin om half tien het concert van de Kromme Jongens met de dramatische beelden van vorig jaar toen door onweer en bliksem het openluchtconcert plotseling moest worden afgebroken. Na het openingsnummer ‘Welke Kanjer’ volgde veel bekende nummers uit hun dialectpop repertoire en verschillende gastoptredens. Tegen kwart voor twaalf is het laatste concert al even traditioneel afgesloten met ‘Zand in onze handen’.

Ondanks dat de Kromme Jongens niet meer zullen optreden, staat het voor organisatiebureau Experience Express vast dat ze doorgaan met het Festival in ’t Groen. De bandleden zijn en blijven met hun creatieve inbreng en nieuwe ideeën betrokken bij de organisatie van dit jaarlijkse festival. De boerenmarkt moet nog verder worden uitgebreid. Tomatenteler Leo van der Lans, voorzitter van voetbalvereniging ’s-Gravenzande, wil ook dat het festival wordt voortgezet en faciliteert het met plezier op het sportpark.

Bekijk ook de fotoreportage van het optreden van de Kromme Jongens en de Westlandse Spelen.

Tekst en foto: Harry Stijger

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin