Doorgaan naar artikel

Krimp paprika en tomaat in Almería

Een areaaltelling voor het Spaanse teeltgebied Almería laat opnieuw een daling van 4 procent zien voor het areaal paprika en pepers en 5 procent voor tomaat.

Van paprika staat komend seizoen in totaal 12.363 hectare geplant. Doordat puntpaprika in areaal stijgt, zal de daling van het areaal ‘blokpaprika’ in Almeria groter zijn dan 4 procent, verwacht telersorganisatie Asaja. Zij analyseerden arealen in het belangrijkste teeltgebied.

Almeria is het grootste teeltgebied in Spanje. Bijna 6 van de 10 tomaten die Spanje in het eerste halfjaar van 2023 exporteerde, kwam uit Almería. Bij paprika is het aandeel Almería zelfs 7 van de 10 Spaanse geëxporteerde vruchten.

Voor paprika loopt de productie in Almería opnieuw terug. De daling van de productie met 13 procent afgelopen jaar zorgde voor een prijsstijging van 46 procent. Volgens de koepel voor groente- en fruittelers Coexphal stegen de inkomsten daardoor 27 procent, afhankelijk van het teeltprogramma en de contracten van veel telers.

Deze daling gaat ook gepaard met een 10 dagen latere plantdatum. De organisatie voor jonge telers Asaja denkt dat telers hebben geleerd van de hoge prijzen voor late paprika’s dit jaar.

Verwachtingen onzeker

Het areaal tomaat in Almeria van 8.969 is procent kleiner dan vorig jaar. Verwachtingen voor komend seizoen zijn onzekerder door herstel van de Nederlandse belichte teelt, stelt Coexphal en verminderde koopkracht in bijvoorbeeld Duitsland.

Het areaal komkommer groeit 10 procent naar 6.210 hectare, ook courgette groeit 8 procent naar 8.277. Voor aubergine blijft het areaal gelijk op 2.270 hectare.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin