Doorgaan naar artikel

Krapte stuwt tomatenprijzen

Maandag laat zich tot nog toe omschrijven als de dag met de hoogste klokprijs voor tomaat.

 

Dat is als je over een periode van weken beziet hoe de markt zich ontwikkelt. Afgelopen week zag je de veilprijzen oplopen bij ZON en The Greenery. Tot vrijdag liep de prijs op met twee dubbeltjes of iets meer, maar telers zagen dat nog niet terug in de uitbetaalprijs. Die lag voor trostomaten volgens een teler ook afgelopen week nog op circa 40 tot 45 cent.

De krapte kwam maandag op een voorlopig hoogtepunt en dinsdag werd een paar cent ingeleverd, maar deze week wordt wel voorzien dat telers profiteren in de uitbetaalprijs voor hun product. Contractprijzen voor weekprogramma’s zijn deze week hoger, al kon een handelaar niet exacte prijzen noemen. Vorige week was de krapte niet tijdig en juist ingeschat. Leveranciers hadden moeite programma’s voor de week in te vullen. Voor de klok stond weinig, met de beschreven prijsstijging tot gevolg. Daarbij kwam vorige week een scherpe actie van Lidl met trostomaten voor 59 cent per kilo.

De gedaalde productie – een teler spreekt van een daling van 30 procent – zal volgende week zeker nog niet over zijn. Dat moet in de prijzen tot uitdrukking komen. Een handelaar verwacht dat de traditionele handelsdip begin augustus niet vermeden kan worden met deze krapte. Wat de contractprijzen voor volgende week zijn, is niet bekend op dit moment.

 

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Jeroen Verheul

 

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin