Doorgaan naar artikel

Krapte creëren op de markt

Het verschil tussen vraag en aanbod op de afzetmarkt voor glasgroenten suddert door.

Er is te weinig vraag naar komkommer en tomaat. Daardoor bleven de prijzen gisteren hangen rond de 15 cent voor komkommer en 30 cent voor tomaten. Mogelijk is het een wensdroom, maar een handelaar signaleert een langzaam verbeterende ondertoon in de afzet. Er is in ieder geval flinke vraag uit Zuid-Europa.

Jongste cijfers van Duitse supermarktverkopen laten echter nog een circa 20 procent lagere winkelverkoop zien. Het is een nasleep van Ehec met daarbovenop de slinkende vakantievraag.

Dat wreekt zich. De sleutel ligt dus in aanpassing van het aanbod, denkt de handel. Zo meldt een handelaar dat volgende week krapte kan ontstaan als partijen veel in de voorverkoop afzetten. Dat kan de markt een slinger geven. Het zou niet om een gecoördineerde actie gaan, maar een eenmansactie lijkt op voorhand kansloos. 

Met het op handen zijnde crisiskartel ontstaan mogelijkheden voor een gecoördineerde interventie en betere afstemming van de marktverhouding. Dat zou zeker tot marktverbetering moeten leiden. De markt snakt naar zo’n instrument, zegt de koepel voor afzetorganisaties DPA.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Jeroen Verheul

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin