Krapte bij Nederlandse appels

05-01-2018 | Laatste update op 08-06 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

Groothandel Van Aerle laat haar klanten in een weekbericht weten dat Nederlandse appels schaars zijn en dat prijzen stijgen en mogelijk nog verder omhooggaan.

Groothandel Van Aerle was zelf niet bereikbaar voor verder commentaar. Een commissionair laat weten dat de huidige markt een ‘gewone’ impuls krijgt uit de sorteerdershoek. De sorteerbedrijven oefenen extra vraag uit op de dagmarkt om de gaatjes in het aanbod te vullen. Dat levert een prijsimpuls op die hij inschat op enkele centen.

Normale markt

Aan het einde van de volgende week zullen de sorteerders hun aanvoer op orde hebben en eindigt deze impuls, verwacht hij. Daarbij verwacht de commissionair dat aan het einde van de maand pas een reëel beeld van de markt voor Nederlandse appels kan worden gegeven. Als de extra vraag uitdooft, voorziet hij een stabilisering, maar niet uitgesloten is dat berichten over krapte in de tussenhandel nog extra speculatie oplevert en verdere prijsstijging.

Voorraden dalen snel

In de EU dalen de appelvoorraden relatief snel. In België was de appelvooraad 75% lager dan het afgelopen seizoen in de maand december. Duitsland telt 44% minder appels in de cel, Nederland 32% minder, volgens gegevens van de World Pear and Apple Association (WAPA). In die maand liep de prijs voor Elstar op tot ruim boven de euro, met uitschieters tot € 1,30, terwijl Jonagold boven de € 0,85 uitschoot.

Appelactie Albert Heijn

Ondanks de krapte op de sorteerdersmarkt plant AH volgende week een brede appelactie in met een 30% korting op schaaltjes van verschillende soort. Ook de biologische Elstar komt met een actieprijs van € 2,30 voor een schaal van 4 dichtbij de prijs van gangbare Elstar.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer