Krap groenteaanbod biedt zicht op hogere prijzen

12-01-2017 | Laatste update op 02-06 | |
Prei onder klimadoek. - Foto: Stan Verstegen
Prei onder klimadoek. - Foto: Stan Verstegen

Door de weersomstandigheden in Zuid-Europa is het aanbod aan groenten op de Duitse (en Nederlandse) markt aan de krappe kant. Daardoor is bij de meeste groenten sprake van een goede prijsvorming. Dat signaleert het Duitse marktbureau AMI.

In Italië vroor het begin deze week tot in de meest zuidelijke regio Calabrië, in de punt van de laars, aan toe. In het Spaanse Murcía kwam het water kort voor Kerstmis met bakken naar beneden en in Almería zakte de nachttemperatuur op 8 januari tot slechts 6 graden Celsius. Dat alles maakt dat het aanbod aan groenten voor de Duitse (en Nederlandse) markt op een lager niveau ligt dan gebruikelijk.

Spaanse ijsbergsla

In de vollegrond zijn het vooral slasoorten, broccoli en koolrabi die in deze periode van het jaar uit het Middellandse Zeegebied komen. De Spaanse ijsbergsla heeft veel te leiden van het slechte weer. Daardoor is de aanvoer lager, maar door de mindere kwaliteit leidt dat niet direct tot hogere prijzen. Alleen partijen die er uitspringen qua kwaliteit worden goed betaald, signaleert het BLE (Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung).

Rooien prei

In Nederland vroor het in de afgelopen weken licht, maar dat leverde nog geen problemen op voor het rooien van bijvoorbeeld prei. Veel gewassen zijn uit voorzorg ook afgedekt met Microclimadoek. AMI meldt voor Duitsland dat de vorst in de eerste week van 2016 er wel voor zorgde dat gewassen als savooiekool, prei en veldsla (in de vollegrond) niet geoogst konden worden. Dat leidde op de groothandelsmarkten tot prijzen voor diverse slasoorten die 25 tot 50% hoger zijn dan vorig jaar rond deze tijd. Deze ontwikkelingen werken inmiddels door in hogere consumentenprijzen in de supermarkten.

Mogelijk profiteren

Een uitzondering vormt onder andere bloemkool die momenteel vanuit het Franse Bretagne rijkelijk voorhanden is. De consumentenprijs daarvan ligt juist op een lager niveau dan gebruikelijk rond deze tijd. Ook de prijzen voor witte kool en peen zijn aan de lage kant. Mocht de aanvoer van groenten uit het zuiden van Europa echter voor langere tijd beperkt blijven, dan zouden groenten als witte kool, peen en prei daarvan kunnen profiteren, verwacht AMI.

Sommige handelsbedrijven merken bij de huidige preiprijzen wel terughoudendheid bij hun afnemers. Zij vrezen dat verder stijgende prijzen de handel er niet gemakkelijker op maken. Toch is het voor telers een gunstige marktsituatie met voldoende productie tegen goede prijzen.

Duitse groothandelsprijzen

In week 1 van 2017 werd op de Duitse groothandelsmarkten voor de zessen bloemkool € 1,17 tot € 1,38 betaald. Het prijsniveau voor peen lag tussen 54 en 64 cent per kilo. De prijs voor ijsbergsla varieerde van 70 tot 90 cent en voor prei werd rond € 1,15 per kilo neergeteld.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur
Meer over


Beheer