Doorgaan naar artikel

Koude zorgt voor gunstige prijzen

Zo laat in het winterseizoen doet de koude dan toch wat van hem wordt verwacht. In een week tijd vliegen de wintergroenteprijzen omhoog.

Bij spruiten noemt een handelaar prijzen van 50 cent op de dagmarkt. Dat was eerder deze week nog even 60 cent, maar de markt neemt tegen die prijs niet makkelijk meer product op.

De weekprijzen liggen ook een behoorlijk deel onder het huidige dagprijsniveau, dus zo bezien loopt de uitbetaalprijs niet naar die 50 cent op. Een handelaar noemt weekprijzen die meer in de buurt van 40 cent per kilo blijven. De vraag is hoe lang telers hiervan kunnen profiteren. Deze week zal de aanvoer nog teruglopen door de vorst.

Bij prei heerst hetzelfde beeld, al is de voorraad bij telers nog goed voor zeker een paar weken. Prijzen liepen op de REO-veiling en bij Nederlandse partijen op tot boven de 50 cent. Dunne prei op de Franse markt haalde zelfs prijzen van 60 cent. REO-veiling verwacht voorlopig geen kleinere aanvoer, maar meer. Met exportvraag uit Zuid-en Noord-Europa lijkt er nog ruimte omhoog als voorraden goedkope prei verdwijnen in de handel.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Jeroen Verheul

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin