‘Kostprijs komkommers al 60% omhoog’

15-01 | Laatste update op 08-07 | |
Doorn
Willem Doorn komkommerteler
Foto: Roel Dijkstra
Foto: Roel Dijkstra

Wanneer ik dit opschrijf, heeft Poetin ons bij de ballen. Voor de bühne spelen Amerika en Europa hard spel, maar onze gasprijs voor de glastuinbouw blijft hoog.

Onze mensen van de standsorganisatie doen wat ze kunnen, maar zolang de prijs boven de 30 cent per kubieke meter gas blijft, kun je niet telen voor bemiddelingsprijzen die nog gebaseerd zijn op eerdere lagere gasprijzen.

Kostprijs komkommers

Komkommerprijzen mogen dan richting de 50 cent per stuk gaan, aan de andere kant is de kostprijs al met 60% omhoog gegaan. Denk aan energie, grondstoffen, duurzaamheid en arbeid. Heren ondernemers, ga daar maar aan staan. Het houdt in dat er goed gekeken moet worden naar deze nieuwe wereldsituatie.

De beschikbaarheid van gas is nog belangrijker dan de prijs ervan

Nieuw seizoen met nieuwe kansen

In deze nieuwe wereld zal er wel het een en ander gaan veranderen. Maar wij hebben in ieder geval in de eerste week van januari toch weer gewoon komkommers geplant en hopen de tweede week van februari weer komkommers te hebben. Een nieuw seizoen met nieuwe kansen. Het Nieuwe Telen en het weerbaarder telen zullen we ieder geval inzetten, daar waar nodig.

Troefkaart wkk

Beschikbaarheid van gas is uiteindelijk nog belangrijker dan de prijs ervan. Zoals het nu lijkt, heeft ons land liggen slapen. De overheid zegt doodleuk: “Dat gaan we niet garanderen”. Met als gevolg dat de plantjes in de kou kunnen komen te staan. Ik hoop dat we nog een troefkaart in handen hebben, namelijk de wkk. Want die biedt flexibele leveringszekerheid voor elektriciteit, ook voor de burgers met een warmtepomp waarvan de overheid niet wil dat die in de kou komen te staan. Ik hoop dat er in het nieuwe kabinet een andere wind mag gaan waaien. Iedereen de allerbeste wensen toegewenst voor 2022.

Update: Komkommerteler en columnist Willem Doorn is na het verschijnen van deze column overleden.

Meer over


Beheer