Doorgaan naar artikel

Kostenefficiënt regeren met Janny

Janny van Heel Holland Bakt mag helpen om ouderen gezonder te laten eten. - Foto: ANP premium

Janny van Heel Holland Bakt mag helpen om ouderen gezonder te laten eten. - Foto: ANP

Alle kleine beetjes helpen. Maar de bevordering van gezond eten voor ouderen, zoals dit eerder deze week door de staatssecretarissen Van Dam en Van Rijn (landbouw en volksgezondheid, beiden PvdA) werd gelanceerd, dat lijkt een wel héél erg klein beetje.

Het mag niet eens een naam hebben. ‘Een landelijke beweging’ heet het. We besteedden er eergisteren al enige aandacht aan. Het door EZ en VWS voor deze ‘beweging’ aangestelde boegbeeld heeft wél een naam: Janny van der Heijden. Vooral breed bekend van taartenprogramma Heel Holland Bakt. Of die de ouderen aan meer verse groente kan krijgen, dat is dan wel weer de vraag.

Dat is namelijk wel degelijk de bedoeling. Gezonder eten en ook méér. Want in het heetst van de strijd tegen overgewicht wordt vaak vergeten dat onder ouderen ondervoeding een gekend probleem is. Zowel de steeds langer thuiswonende ouderen als de bejaarden in verpleeghuizen hebben daarmee te kampen.

Klaargestoomd kant-en-klaar

In instellingen waar aandacht is voor eten en met verse producten wordt gekookt, hebben de bewoners meer trek in eten, aldus Van Rijn. Maar wie gaat dat verse lekkers betalen? De maaltijdbereiding in grote zorginstellingen is namelijk een van die zaken die, naarmate de instellingen door fusies groter worden, meer kostenefficiëntie moeten opleveren. Menig verpleeghuis of ziekenhuis heeft niet eens meer een keuken. Platgestoomde kant-en-klaar maaltijden komen vanuit grote centrale keukens. Wat ten koste gaat van de versheid. Waardoor ouderen er – begrijpelijk – ook geen trek meer in hebben. En dus te weinig calorieën, mineralen en vitaminen binnenkrijgen. Een ongezonde gang van zaken, die dan weer langs farmaceutische weg bijgespijkerd moet worden.

Zorgverzekeraars doordrongen

Janny en de staatssecretarissen zouden de zorgverzekeraars meer moeten doordringen van de preventieve werking die uitgaat van gezond eten. Heel hoog op de zorgagenda staat dat nu nog niet. In alle zorgplannen, zorgfondsen, manifesten en rapporten die daarover het afgelopen jaar het licht hebben gezien, van Hugo Borst via de SP tot aan de gewraakte staatssecretaris Van Rijn, is zelfs het wóórdje voeding onvindbaar.

Het heeft natuurlijk ook een hoog open deur gehalte. Lees wat staatsecretaris Van Dam in het persbericht over die naamloze landelijke beweging in de mond gelegd krijgt: “Door goed eten blijf je langer gezond en gelukkig. In Nederland hebben we heel veel voedselproducenten die lekker en gezond eten uit de eigen streek kunnen leveren aan zorginstellingen. We willen die in contact brengen met de koks in de zorg, zodat we samen werken aan liefdevolle zorg voor onze ouderen.”

Tuinder moet zelf aan de slag

Hartverwarmend en geen speld tussen te krijgen. Maar ga er als tuinder nog maar niet te snel vanuit dat de effecten hiervan binnenkort in uw portemonnee voelbaar zullen zijn. Tenzij u er zelf mee aan de slag gaat. Dus neem contact op met uw omliggende zorginstellingen en reken ze op de achterkant van een groentekistje maar voor wat de voordelen zijn. En als ze nog twijfels hebben, verwijst u ze maar door naar Janny van Heel Holland Bakt of naar een van de vanaf komende woensdag demissionaire staatssecretarissen.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin