Doorgaan naar artikel

‘Koppen sterker maken’

De in week 10 begonnen tweede zetting is nu volop bezig op het paprikabedrijf bij Michiel Koolhaas in Bergschenhoek. “Die herzetting loopt nu wel door, zeker met het mooie weer. Als je plukt, krijg je er steeds weer een terug.”

Er wordt zwaar gesneden, met een vruchtgewicht van 180 gram. Dat komt ook deels door het ras Allrouder, dat iets zwaardere vruchten geeft dan de voorheen geteelde Inzell. Begin week 11 worden de eerste voorlopers aan gele vruchten gesneden.

De eerste vruchten werden in het derde oksel toegelaten. Er is niet gedund. Wel is een aantal vruchten groen gesneden, van takken die iets minder stonden. Doordat veel vrucht is aangehouden, om groen te kunnen snijden, ontstonden wel hele dunne koppen en bloemen. En Allrounder staat er toch al om bekend om niet snel grove bloemen te maken.

Vanwege de zetting wordt met mooi weer een diepere voornacht van 17 graden Celsius aangehouden. Op een minder zonnige dag zal dat 17,5 of 18 graden zijn. “Je maakt de koppen nu wat sterker. Die waren toch wel ver weg, door die zware plantbelasting.”

Na 23.00 uur gaat de temperatuur in een rechte lijn naar de dagwaarde van 20 graden Celsius toe. De rest mag de zon doen.

Het schermdoek mag open als het 21 graden Celsius wordt in de kas, waarbij er een minimumbuis in blijft staan. Het scherm loopt weer dicht bij 19 graden. “Het mag best wat generatief worden. Toen het zo warm was, ging het wat later dicht.”

Besparen op gas

Vanwege het zachte weer kan er flink op gas bespaard worden. “Tot nu toe hebben we bijna 14,8 kuub verstookt. Verleden jaar hadden we, ook tot en met week 10, al net iets meer dan 17 kuub weg.” De verbruikscijfers klinken hoog voor veel collega’s, maar er is geen AC-folie toegepast. “En wij verstoken in deze periode vrij veel, maar telen in de zomer weer iets koeler.”

Ziekten of plagen vormen geen probleem. Na een vroege correctie tegen rupsen is het niet meer nodig geweest om een bespuiting uit te voeren. Het gewas is schoon en de biologie is voldoende aanwezig.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin