Doorgaan naar artikel

‘Kopen in de supermarkt’

Foto: Ton Kastermans Fotografie premium

Foto: Ton Kastermans Fotografie

Beste consument, leuk u hier te treffen. Vindt u voedselveiligheid belangrijk? Ik ook.

Stel je voor dat je iets eet waar te veel bestrijdingsmiddelen inzitten. Het zou je gezondheid schaden en, nog erger, je zou zoiets aan je kinderen geven. Ze zouden iets kunnen oplopen! Het is maar goed dat ze alles zo goed controleren en dat tegenwoordig alles gecertificeerd is naar Nederlandse normen.

Er zijn in Nederland bedrijven die hun stinkende best doen. Die hebben eigen kwaliteitsmensen in dienst en bezitten diverse certificaten. Wist je dat deze bedrijven jaarlijks grondmonsters nemen en precisielandbouw toepassen? Dat ze precies weten wat er de afgelopen vijf jaar op een perceel heeft gegroeid, om te voorkomen dat middelen uit een voorgaand gewas een jaar later toch nog in het gewas komen?

‘Je zou net die prei krijgen waar die hond overheen gepiest heeft’

Oh, u wist dat niet, maar dat zijn heel belangrijke gegevens, net zoals dat deze mensen ook bezig zijn om honden uit hun percelen te houden. Je snapt het hè, je zou net die prei krijgen waar die hond overheen gepiest heeft. Toch wel knap dat zulke mensen precies weten wat er gebeurd is met zo’n plantje, en dat er rapporten zijn op te vragen met alle gegevens. Ze testen zelfs het grondwater, of dat wel gezond is voor die plantjes. Pfff, begin er maar aan, op echt alles proberen ze controle te houden. U vindt dat heel normaal? U had niet anders verwacht? U heeft gelijk! Safety voor alles, daar moeten ze maar in investeren, gelijk heeft u!

Iedereen betalen volgens cao

Oh ja, nog zo een: iedereen betalen volgens cao. Schandalig, dat moet gewoon kloppen! Maar ach, kijk nu, Marokkaanse en Nederlandse paprika’s; die Marokkaanse liggen zoveel goedkoper in de winkel, hoe is dat toch mogelijk? Wat zegt u, ja inderdaad, buitenlandse chauffeurs, onderbetaald, schandalig! En daar hebben ze helemaal geen cao. Uhm, wilt u een paprika? Niet deze, die andere, die Marokkaanse. Maar … Was het dan toch niet zo belangrijk?

Bekijk meer

Delen

Jolanda Nooijen
Jolanda Nooijen

vollegrondsondernemer

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin