Doorgaan naar artikel

Komkommertelers naar de rechter om vruchtafstoting

Vruchten van een komkommerplant. - Foto: ANP

Vruchten van een komkommerplant. - Foto: ANP

Een groep komkommertelers wil dat verder onderzoek wordt uitgevoerd naar mogelijke vruchtafstoting door een middel. De rechter staat dit toe.

De elf komkommertelers vermoeden dat een gebruikte insecticide tot vruchtafstoting leidt. Daarvoor hebben ze gezamenlijk een zaak aangespannen tegen een groep bedrijven in de keten van gewasbeschermingsmiddelen. Daar zijn grote bedrijven bij betrokken als BASF Nederland, Benfried, Mertens en Van Iperen.

Eerste onderzoek

De rechtbank kwam in januari al tot het besluit dat een deskundigenonderzoek zou plaatsvinden, bestaande uit twee delen. De telers kwamen vervolgens met de leveranciers overeen welke deskundigen dat zou worden. In het eerste deel van het onderzoek is het directe verband tussen de vruchtafstoting en het middel Verismo niet gevonden.

Tweede fase niet nodig

De toeleverende bedrijven vinden een tweede fase van het onderzoek niet meer nodig. Dat moet een proefopstelling worden. De telers vinden het belang nog altijd groot. De rechter gaat daarin mee. Het belang van de telers is groter dan het belang van de leveranciers, oordeelt de rechter. Het is nog altijd niet uit te sluiten dat een relatie wordt gevonden, stelt de rechter.

Nader praktijkonderzoek

Telers wensen dat nader praktijkonderzoek wordt gedaan door de deskundige. De vruchtafstoting vond plaats bij bedrijven door heel Nederland. Het effect trad op na gebruik van het middel, in dezelfde periode en bij diverse rassen. Mogelijk is het middel gebruikt in de verkeerde omstandigheid, denken de toeleverende bedrijven. Dat is uit de teeltgegevens echter niet af te leiden.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin